Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavio: O.Z. ]

01. 10. 2019. 16:46   >>  16:44

MEĐUNARODNI DAN STARIH

Odnos prema starijima ogledalo zdravstvenog sistema

Odnos prema djeci i starijima ogledalo je zdravstvenog sistema i zbog toga je važno više usmjeriti pažnju prema potrebama starijeg stanovništva i uključiti sve činioce kako bi njihov status bio bolji, kazao je direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić.

Dom zdravlja Podgorica, u saradnji sa Udruženjem penzionera Glavnog grada je, povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starih, postavio punkt u Delta sitiju gdje su zainteresovanim građanima ljekari davali savjete, mjerili vrijednosti krvnog pritiska i šećera i dijeliti edukativni materijal.

Kavarić je rekao da bi mlađi trebalo da dobrim uzvrate starijima za ono što su oni za njih radili cijelog života.

„U Podgorici ima 20 odsto starijeg stanovništva, preko 65 godina. U Glavnom gradu živi 17 hiljada ljudi, koji imaju preko 77 godina i 11 osoba koji imaju preko 100 godina. Trudimo se da pokušamo da zdravstveni sistem više usmjerimo ka potrebama starijeg stanovništva. Nije to samo potreba u ljekovima, terapijama, novoj opremi, nego je veoma važan način komunikacije sa njima“, kazao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, cilj je da se uključe svi činioci kako bi status starijih osoba bio bolji.

„Nije u pitanju samo zdravstveni sistem, nego i socijalni, javni, briga u kući, na ulici. Svi zdušno podržavamo igrališta za djecu, biciklističke staze. Hvala Bogu da ih ima još. Ali nemamo parkove za animaciju starijih. Nemamo vježbališta, igraonice za starije, gdje mogu da vježbaju, treniraju primjereno njihovim godinama. Trudićemo se da sa Ministarstvom zdravlja, kroz dobijanja spacijalizacija gerijatrije, gerijatrijskih savjetovališta, unaprijedimo i poboljšamo zdravstvenu situaciju kada su u pitanju starije osobe“, rekao je Kavarić.

Ogledalo zdravstvenog sistema je, kako smatra, odnos prema djeci i starijima.

„Ako smo tu svi jasni, onda će naš sistem biti kvalitetan i kao takav prepoznat i pružaće kvalitetne usluge za tu vrlo brojnu populaciju u crnogorskom društvu“, rekao je Kavarić.

Briga o starijima i penzionerima postoji tokom cijele godine

Direktor Fonda PIO Crne Gore, Dušan Perović, naveo je da se briga o najstarijima ogleda u dva segmenta.

„Jedan segment se odnosi na to da crnogorska porodica, kroz tradicije i običaje, brine o najstarijima. To je nešto što nam je istorijski ostavljeno u nasljeđe i drugo kroz funkcionalnu brigu. Znači briga o najstarijima ogleda se kroz institucije koje su za to zadužene“, kazao je Perović.

On je rekao da briga o starijima i penzionerima postoji tokom cijele godine.

„Fond PIO sprovodi politiku Vlade Crne Gore i zaduženi smo da brinemo o penzionerima, kroz redovnu isplatu penzija, socijalni program i ostale mjere koje će omogućiti da to bude održivo i sigurno“, rekao je Perović.

Predsjednik Komisije za zdravstvenu zaštitu penzionera, Novica Vujošević, kazao je da su starije osobe svjetski problem, jer ih je, kako je dodao, veliki broj, jer su relativno siromašni, jer ne odlučuju o dobrima koje su ranije stvorili i jer imaju zdravstvene probleme.

„Fizičko zdravlje im nije najbolje i ne mogu da mnogo stvari završe za sebe i dužni su da traže pomoć od porodice. A porodice nemaju uvijek mogućnosti da starima posvete onoliko vremena i pažnje koliko im je potrebno. Društvo mora da pomogne porodici, a može pomoći jedino izgradnjom domova za stare“, smatra Vujošević.

On je rekao da se ulažu napori da se starijima posveti pažnja i da im se unaprijedi život.

„Ali problemi su iznenada izrasli. Nije problem što ima previše starih, problem je što ima premalo mladih“, objasnio je Vujošević.

O starima voditi računa kao o svojim roditeljima

Sugrađanin Daut Redžepagić, kazao je da ima 85 godina, da je bio relativno zdrav, ali da u zadnje vrijeme „nisam više ono što sam bio“.

„Idem u Dom zdravlja Podgorica češće i fino me dočekaju. O starima treba voditi računa, kao o svojim roditeljima. Njima je potrebna pažnja. Dvadest prvi vijek je donio mnogo toga što prije nije bilo, nervoze prije svega“, kazao je Redžepagić.

Studenti Fakulteta političkih nauka, smjer Socijalna politika i socijalni rad, sproveli su anketu sa starijim sugrađanima o njihovom porodičnom, socijalnom i zdravstvenom statusu.

Predstavnica smjera Socijalna politika i socijalni rad na Fakultetu političkih nauka, Ružica Lekić, kazala je da imaju predmet Socijalna gerontologija i da ih je profesor Kavarić pozvao da urade socijalnu anamnezu sa starijim licima.

„Pitanja su vezana za opšte demografske podatke, socijalno ekonomski status, kulturu življenja, mrežu podrške, kao i za to koliko su zadovoljni zdravstvenim uslugama i kvalitetom života u svojoj državi. Stariji misle da su dosta zapostavljeni, ali želimo da se to promijeni i da znaju da su podjednako bitni iako nisu društveno i radno angažovani“, kazala je Lekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније