Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

01. 10. 2019. 14:14   >>  14:14

ĐACI POSJETILI CETINJE

Poznavanje istorije važno za EU perspektivu

Kultura i umjetnost imaju važnu ulogu u razvoju svakog modernog društva, a pomoć evropskih fondova je od ogromnog značaja za očuvanje i promociju kulturne baštine Crne Gore u međunarodnim okvirima, poručeno je tokom drugog dana obilježavanja Evropskog dana saradnje na Cetinju.

Evropski dan saradnje ove se godine obilježava i posjetom učenika Osnovne škole „Đoko Prelević“ – Ubli i Osnovne škole „Oktoih“ – Područno odjeljenje u Dajbabama Muzeju kralja Nikole na Cetinju i Lipskoj pećini, kao jednom od rezultata teritorijalne saradnje, čija se dostignuća i slave u okviru obilježavanja ovog datuma.

Savjetnica glavnog pregovarača Ivana Vujošević, poručila je djeci da je, kao i u školi, zajednički rad i saradnja dobar put za rješavanje problema i teških zadataka.

„Tako smo na primjer, kroz jednu od tih saradnji, obnovili Lipsku pećinu u kojoj ste danas boravili, tako da sada u njenim ljepotama možemo uživati i mi iz Crne Gore, ali i naši gosti iz drugih država. Neke druge saradnje su dovele do toga da na Orjenu imamo avanturistički park, koji ćete nadam se imati prilike da posjetite, a onda kad već budete na Orjenu možete se spustiti i do Herceg Novog da na tvrđavi Kanli Kula vidite kako smo, opet saradnjom, napravili virtuelne naočare pomoću kojih, kad ih stavite i šetate kroz tvrđavu, možete vidjeti kako je ona nekad izgledala i što se sve na njoj dešavalo“, rekla je ona.

Vujošević je sigurna da su učenici i tokom posjete muzeju Kralja Nikole naučili dosta toga, a prije svega kako je zahvaljujući njemu Crna Gora, iako mala, bila priznata kao ravnopravna evropska država.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, poželio je dobrodošlicu djeci, navodeći da mu je drago što su došli da posjete Prijestonicu – istorijski i kulturni centar Crne Gore.

„Želim vam ugodan boravak na Cetinju, u našoj Prijestonici. Želim da se lijepo osjećate i da uživate u arhitekturi grada starog gotovo šest vjekova“, naveo je Kašćelan.


On je djeci poručio da moraju poznavati sopstvenu istoriju, jer je to važno zbog evropske perspektive zemlje i onoga šta nas čeka u Evropskoj uniji.


Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Sandra Đurbuzović, istakla je da su kultura i umjetnost danas, možda više nego ikada ranije, vrijedan alat u spoznaji savremenog svijeta ali ujedno i prostran poligon za intelektualnu igru, kreativnost i ukupan rast i razvoj kroz proces učenja i stvaranja.

„Uloga kulture u modernim društvima, u samom je centru razvojnih strategija pa su naše kulturne politike usmjerene na jačanje i snaženje umjetničkih i stvaralačkih kapaciteta, kao i na očuvanje i promociju naše kulturne baštine u međunarodnim okvirima. Pomoć evropskih fondova u ovim nastojanjima je od ogromnog značaja na čemu smo veoma zahvalni našim evropskim partnerima“, rekla je ona.

Prema riječima Đurbuzović, današnje ekonomije sve više uviđaju da su kreativna rješenja bazična tehnologija budućnosti pa je uloga kulture i umjetnosti nezaobilazan preduslov ukupnog prosperiteta i razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније