Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

01. 10. 2019. 12:01 >> 12:00

CGO SA ZVANIČNICIMA FINSKE

Činjenično govoriti o pristupnom procesu

Vlada i Evropska unija u civilnom sektoru imaju partnera koji će uvijek, na bazi činjenica, govoriti o pristupnom procesu, jer se tako najbolje doprinosi reformama i evropeizaciji Crne Gore, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević.

Ona i koordinator za razvoj u toj nevladinoj organizaciji Damir Nikočević, sastali su se delegacijom vanjskih poslova Finske koju je predvodio ministar vanjskih poslova Peka Havista.

Kako se navodi, s obzirom na to da jedan od četiri prioriteta finskog predsjedavanja EU predstavljaju zajedničke vrijednosti i vladavina prava, fokus razgovora bio je na pravosuđu.

"Na sastanku fokus je bio i na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija, okruženju u kojem rade nevladine organizacije i položaju kritički orijentisanih NVO, ljudskim pravima ali i drugim vezanim društveno-političkim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Uljarević je naglasila važnost procesa pristupanja EU za ukupnu demokratizaciju crnogorskog društva i konstatovala da u mnogim oblastima država bilježi stagnaciju.

Prema njenim riječima, država u nekim oblastima bilježi regresiju što je, smatra ona, zabrinjavajuće imajući u vidu koliko je Crna Gora u procesu pregovora.

"Uljarević je istakla i značaj podrške koju Finska daje Crnoj Gori i regionu zapadnog Balkana generalno i u kontekstu tekućeg predsjedavanja EU, navodeći da je jako dobro što Finska u procjeni napretka zemalja ka EU akcenat stavlja na vladavinu prava", piše u saopštenju.

Kako je rekla, Vlada i Evropska unija i države članice u civilnom sektoru imaju partnera koji će uvijek na bazi činjenica govoriti o pristupnom procesu, cijeneći da se tako najbolje doprinosi suštinskim reformama i evropeizaciji Crne Gore.

Na sastanku je učestvovao i ambasador Finske, Kimo Lahdevirta, kao i sedmočlani tim iz kabineta ministra i iz samog Ministarstva vanjskih poslova Finske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније