Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

30. 09. 2019. 06:38   >>  06:40 12

ANDRIJAŠEVIĆ

CPC i SPC nikada se ne mogu pomiriti

Ujedinjenje Crnogorske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve nije moguće, kao što se ni 1945. nije mogla napraviti jedna vojska od četnika i partizana, kategoričan je u intervjuu Pobjedi istoričar Živko Andrijašević.

Ujediniti se, objašnjava on, jedino mogu dvije strane čija su glavna opredjeljenja i ciljevi isti ili slični, a položaj gotovo istovjetan.

„Niti se mogu praviti kompromisi oko temeljnih vrijednosti crnogorske države i društva. CPC i SPC se nikada ne mogu pomiriti, zbog toga što nijesu crkve istog naroda i države i zbog toga što su politički konfrontirane. Neobično jeste, ali je tako: glavne razlike između dvije crkve su u političkim, a ne teološkim stanovištima. To ukazuje da su one u suštini političke i nacionalne (neke i nacionalističke) institucije, a vjerske samo po imenu. Zbog toga mislim da je pomirenje nemoguće“, istakao je Andrijašević u intervjuu Pobjedi.

Andrijašević navodi i da proces stvaranja pravoslavne crkve Crne Gore, bez nacionalnog predznaka, što je ideja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ne vidi kao stvaranje treće pravoslavne crkve u našoj zemlji.

"Vjerujem da će svim akterima ovog procesa neka rješenja nametnuti okolnosti koje postoje nezavisno od naše volje, ali i da će na nastanak nekih okolnosti uticati i sama država", naveo je Andrijašević.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније