Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

29. 09. 2019. 07:18   >>  07:19

U CRNOJ GORI

Od karcinoma dojke godišnje oboli 400 žena

U Crnoj Gori se svake godine registruje oko 400 novooboljelih od kancera dojke, tačnije za posljednju godinu za koju postoje tačni podaci, dok je broj umrlih preko 110, saopštili su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka, piše Pobjeda.

 

Kako dodaju, posljednjih dvadesetak godina u Crnoj Gori godišnje je umiralo između 60 i 100 osoba, pa je tako najviše u ovom stoljeću do 2015. godine, a to su 104 osobe koje su umrle od kancera dojke, bilo prije devet godina 2010. godine.

Dalje slijede 2011. godina sa 103 umrlih, 2014. godina sa 101 umrlih i 2006. godina sa 94 umrle osobe.

Najmanje osoba umrlih od kancera dojke u ovom stoljeću je bilo 2003. i 2004. godine, a to su 62 i 65 osobe.

Interesantnost iz statističkog godišnjaka Instituta za zdravlje Crne Gore o broju umrlih osoba od kancera dojke zaključno sa 2015. godinom su 2009. i 2011. godina, kada su sve umrle osobe bile ženskog pola.

Bolest ipak izlječiva

Iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka navode da bilans ne mora da bude ovakav, jer je ova bolest, kada se otkrije u ranoj fazi izlječiva.

Pojašnjavaju da zato stručnjaci povodom Mjeseca borbe protiv kancera dojke, koji se obilježava u oktobru, podsjećaju na važnost samopregleda i preventivnih pregleda.

“Efekat liječenja, iako su u terapiji karcinoma dojke napravljeni značajni pomaci, direktno zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze i početka liječenja. Stoga je važno na vrijeme otkriti bolest”, navode iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Kako pojašnjavaju, pojava promjena na dojkama kod svake žene stvara paniku, ali je većina ovih promjena, srećom, benigne prirode.

“Prvi korak u ranom skriningu je samopregled. Stručnjaci kažu da samopregled treba da se radi već poslije 25. godine jednom mjesečno, najbolje poslije menstrualnog ciklusa. Ako ste u menopauzi, samopregled treba raditi uvijek istog datuma u mjesecu”, ističu iz ovog drštva.

Ipak, napominju da se nasljeđe smatra najvažnijim faktorom rizika za mnoga oboljenja, a geni odgovorni za nastanak karcinoma dojke su BRCA 1 i BRCA 2.

“Ovi geni se inače nalaze u svim ćelijama, ali tek njihova mutacija izaziva kancer dojke. Zene koje su ih naslijedile nose 80 odsto rizika da obole. Kod više od polovine njih bolest se javlja do pedesete, a kod nekih i u tridesetim godinama”, pojasnili su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Kada je obavezan pregled

Iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka navode koji su to znaci kada treba otići kod Ijekara na pregled.

Sumnjive promjene na dojkama su: otvrdline, čvorići ili zadebljanja, promjene veličine i oblika dojke, stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke, svrab, ljuštenje pokožice ili osip na bradavici, uvlačenje bradavice i sekret iz bradavice.

“Svaki od ovih znakova pojedinačno je razlog da obavezno odete na pregled. Preventivni pregledi kod hirurga onkologa, preporučuju se jednom godišnje, a po njegovom savjetu i ultrazvuk. Od 40. godine trebalo bi povremeno uraditi i mamografiju, ali isključivo kada ljekar to preporuči”, kazali su iz ovog društva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније