Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

28. 09. 2019. 15:21   >>  15:20 4

KOR U OBILASKU MALIH HE

Tražiće procesuiranje odgovornih za ekološku štetu

Predstavnici Koalicije za održivi razvoj (KOR) obići će rijeke na kojima su izgrađene male hidroelektrane (mHE) i procijeniti ekološku štetu, nakon čega će, kako su kazali, vidjeti na koji način da procesuiraju odgovorne za devastaciju.

Predstavnik KOR-a Aleksandar Perović je agenciji MINA kazao da će Koalicija, kada su društveno štetni projekti mHE u pitanju, djelovati onako kako prepoznaju da je javni interes, bez obzira na dinamiku i ishod analize koju radi Vlada, odnosno Ministarsvo ekonomije.

"Konkretno, sljedeći korak je terenski obilazak i procjena učinjene ekološke štete na rijekama na kojima su izgrađene mHE, nakon čega ćemo vidjeti koji su nam pravni mehanizmi dostupni da procesuiramo odgovorne za devastaciju", precizirao je Perović.

On je kazao da će KOR, tokom izrade novog zakona o energetici, trażiti ukidanje podsticaja za mHE.

Nastaviće, kako je naveo, da insistiraju da se javnosti pruže dokazi o porijeklu imovine investitora i prethodnog iskustva u realizaciji energetskih projekata, što je, smatraju u KOR-u, veoma bitno kako bi se sagledala cjelokupna situacija.

"Naš stav je da se sa gradnjom mHE treba hitno prestati, za one izgrađene donijeti mjere kojima bi se pokušala sanirati ekološka šteta, provjeriti sve ugovorne obaveze investitora i shodno tome preduzeti radnje kojima se štiti javni interes i ukinuti podsticaje", kazao je Perović.

On je poručio da će u KOR-u raditi posvećeno i odlučno da do toga dođe.

Na pitanje da li su zadovoljni nedavnim protestom u Podgorici i odzivom građana, Perović je kazao da je glavni cilj protesta "Sačuvajmo ekološku drżavu Crnu Goru" bio alarmiranje javnosti zbog, kako je naveo, očigledne namjere donosilaca krovnih odluka da rasprodajom najvrjednijih prirodnih resursa trajno unište najperspektivniji razvojni potencijal društva.

Prema njegovim riječima, KOR-u cilj nije bio masovnost, već kvalitet i jasne poruke i zahtjevi ka Vladi.

"To smo i uradili kroz šest akcija pred ministarstvima koja su nadležna za postojeće alarmantno stanje. Vjerujem da je u našim zahtjevima prenijet stav većine građana koji žele dobro Crnoj Gori, što je najvažnija masovnost koju smo htjeli dobiti", kazao je Perović.

On je rekao da su strategija KOR-a stalne terenske akcije, smislene, konkretne, kreativne i efikasne, što se pokazalo kao najefektniji vid alarmiranja nadležnih institucija.

Kako je objasnio, KOR je otvorena građanska platforma koju su formirali građanski ekološki aktivisti okupljeni u neformalnim grupama koje se bore za zaštitu rijeka, planina, mora, javnog i interesa budućosti Crne Gore, i NVO koje konkretno rade na tim ciljevima.

"Koliko je takvih ekoloških NVO jasno je ukoliko ispratite medijske izvještaje, a svakako da savez ne čine sve koje su registrovane ili preregistovane da se bave ovom, od kad se poglavlje 27 otvorilo", kazao je Perović.

U KOR-u su, kako je naveo, ljudi koji shvataju ozbiljnost trenutka i žele da kroz akciju daju lični doprinos održivom razvoju i odbrani prirodnog bogatstva Crne Gore.

"Mi smo patriote koje svoju ljubav dokazuju čuvajući ono najvrijednije", istakao je Perović.

Upitan da li, nakon odbijanja Vlade da prihvati peticiju za zaštitu Sinjajevine, smatra da su e-peticije adekvatan mehanizam da se građani izbore za svoje inicijative, naročito u oblasti životne sredine, on je kazao da "e-peticija u ovakvom okviru potpuno obesmišljava učešće javnosti u procesu donošenja odluka i predstavlja poništavanje demokratskih vrijednosti".

Prema riječima Perovića, prva uspješna e-peticija "Sačuvajmo Sinjajevinu" trebalo je, po logici stvari, da bude prihvaćena i podržana od Vlade, jer je, kako je kazao, sprovedena po njihovim pravilima igre i na njihovom terenu.

"To što je na relevantnim argumentima neutemeljena Informacija kojom je Vlada odbila tu e-peticiju, bez pružanja šanse inicijatoru da ponudi činjenice i objasni situaciju, dovoljno govori o demokratskom kapacitetu izvršne vlasti", dodao je Perović.

On je kazao da KOR radi i studiju slučaja e-peticije "Sačuvajmo Sinjajevinu".

"Ona će prikazati sve slabosti i propuste ovog tobožnjeg servisa za građane, što će takođe biti jedan od načina KOR-ovog djelovanja i doprinosa razvoju demokratije", dodao je Perović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније