Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

28. 09. 2019. 14:14 >> 14:14

CGO UPOZORAVA

Izmjenama zakona bi da sakriju nezakonite radnje

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) zabrinuti su zbog predloženih izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama kojima se pokušava suziti pravo građana i građanki na informacije, a suprotno Ustavu i međunarodnim standardima. Kako ističu cilj je da se sakriju informacije o nezakonitim radnjama u institucijama sistema.

Iz te NVO su, povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna – 28.septembra, kazali da Crna Gora već neko vrijeme bilježi tendenciju smanjivanja stepena transparentnosti rada organa javnog sektora, što ima ograničavajući efekat i na kvalitet demokratizacije i evropeizacije društva.

"Novim prijedlogom Zakona o slobodnom pristupu informacijama, na koji je već argumentovano negativno reagovala zainteresovana javnost, ide se u krajnost koja može imati ozbiljne posljedice na učinkovitost rada civilnog društva i poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda. Pravo na informaciju je jedno od Ustavom garantovanih prava i Vlada ne može to pravo poništavati nijednim zakonskim tekstom. Posebno nas brinu ovakvi prijedlozi izmjena zakona uoči izborne godine, a u očitoj namjeri da se suzi i prostor kontrole aktera izbornog procesa. To neće doprinijeti ni uspostavljanju potrebnog povjerenja građana i građanki u izborni sistem", napominju u saopštenju CGO.

Kako su istakli, već smo imali značajno smanjen obim infromacija koje mogu biti dostupne javnosti izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama iz 2017. Sada se ide i nekoliko koraka unazad kroz proširenje prostora i diskrecionih ovlašćenja da se spriječi pristup informacijama.

"Suštinski, umjesto unapređenja situacije pokušavaju se ozakoniti postojeće negativne prakse. Oglašavanje informacija tajnim, kao i smanjivanje dostupnosti broja onih dokumenata koji su od važnosti za javnost, ima za cilj da stimuliše netransparentnost i neodgovornost u radu organa koji su plaćeni novcem građana, na jednoj strani, i da sprječi kritički pristup i analizu rada tih istih organa i donosilaca odluka na različitim nivoima", navodi se u saopštenju.

Nadležne institucije su odavno bile u obavezi da jačaju svoje kapacitete kako bi ažurno pružale tražene informacije, ali je to izostalo. Nove izmjene su samo pokušaj skrivanja onih informacija koje mogu doprinijeti otkrivanju nezakonitih i štetnih radnji u samim institucijama i voditi utvrđivanju odgovoronosti onih koji su ih sprovodili.

"Stoga, CGO poziva Vladu da značajno revidira predloženi tekst izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama i usaglasi ga sa najboljim međunarodnim praksama. Na taj način, a ne samo ugodnom retorikom, može dokazati stepen privrženosti preuzetim međunarodnim obavezama, a posebno ovima na putu ka EU", zaključuju u CGO.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније