Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar, Objavila: R.P. ]

27. 09. 2019. 15:10 >> 15:13

BOGDANOVIĆ I KOVAČEVIĆEVA

Danilovgrad da postane centar vajarstva

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević potpisali su Ugovor o sufinansiranju Internacionalnog simpozijuma skulpture, koji ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Bogdanović je saopštio kako vjeruje da je taj dokument još jedan doprinos jačanju pozicije Danilovgrada kao jednog od centara vajarstva - ne samo u Crnoj Gori, već i šire.

Ministarstvo kulture ove godine opredijelilo je oko 100 hiljada eura za projekte u Danilovgradu, kazao je Bogdanović tokom obilaska radova na rekonstrukciji Umjetničke kolonije i Zavičajnog muzeja.

"Prije svega ću istaći sanaciju Zavičajnog muzeja, kao najizdašniji projekat. Uz to, sagledali smo mogućnosti za nastavak istraživanja na lokalitetu tvrđave u Spužu i vjerujem da ćemo dogodine i na tom planu imati konkretne aktivnosti", istakao je on.

Zavičajni muzej je, kako je istakao Bogdanović, renomirana institucija koja raspolaže sa četiri hiljade muzejskih jedinica iz arhivske i bibliotečke građe, navodeći da postoji velika mogućnost da se ta ustanova dodatno valorizuje.

"Ministarstvo kulture će i u narednom periodu obezbijediti dodatnu finansijsku podršku, imajući u vidu da je ukupan projekat koštao 125 hiljada eura i da je Ministarstvo, zajedno sa Opštinom Danilovgrad, snažno iskoračilo u pravcu rekonstrukcije i adaptacije ovog afirmativnog prostora", rekao je ministar.

Podsjetio je da je u Danilovgradu predstavljen prvi proizvod iz programa Ministarstva kulture "Kreativna Crna Gora" - solarna klupa, najavljujući da će u oktobru raspisati i drugi konkurs iz pomenutog programa, "te pozivam sve stvaraoce iz Danilovgrada koji imaju ideje da se prijave".

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević, kazala je da su za rekonstrukciju Umjetničke kolonije Danilovgrad, Vlade i Ministarstvo kulture obezbjedili 50 hiljada eura.

"Imamo dio donatorskih sredstava i nadamo se da ćemo za mjesec završiti prvu rekonstrukciju. Nakon toga, nastavljamo, da projekat dovedemo do kraja i stvorimo uslove da naši vajari mogu da stanuju u samoj zgradi i da koristimo zgradu za dodatne aktivnosti Umjetničke kolonije, koja naredne godine slavi 48 godina postojanja", rekla je Kovačević.

Ona je kazala da je zadovoljna kako je završena rekonstrukcija Zavičajnog muzeja.

"Zgrada Zavičajnog muzeja je potpuno rekonstuirana, nabavljena je oprema. U toku su postavke koje rade zaposleni u muzeju. Nadamo se da ćemo do 9. decembra završiti reljef Danilovgrada, lapidarij i sve ono što je neohodno da bismo i to promovisali u čast oslobođenja Danilovgrada", istakla je Kovečević.

Uz zahvalnost Vladi i Ministarstvu na dosadašnjoj podršci, kazala je i da su dogovorene aktivnosti za 2020.godinu.

"Imaćemo i dalje podršku Ministarstva kulture za sve projekte. I u narednom periopdu radićemo na valorizaciji kulturnih dobara kako bismo turističku ponudu što bolje pripremili i ponudili velikom broju ljudi da svrate u našu Opštinu", poručila je Kovačević.

Tokom sastanka u Opštini Danilovgrad upriličen je i susret sa direktoricom Umjetničke kolonije Danilovgrad Vesnom Jovović i akademskim vajarom iz Indije Gadadharom Ojhu, koji ove godine učestvuje na Simpozijumu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније