Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

26. 09. 2019. 13:39 >> 13:47

SINDIKAT UPRAVE I PRAVOSUĐA

Uputili zahtjev Vladi, traže uvećanje zarada

Glavni odbor Sindikata uprave i pravosuđa od Vlade Crne Gore traži uvećanje zarada 15 odsto, za sve zaposlene u državnoj upravi, lokalnim upravama i pravosuđu. Oni su naveli da premijeru Dušku Markoviću ostavljaju da odluči o modelu povećanja njihovih zarada.

"Davno je sazreo trenutak da se traži povećanje zarada. Nadamo se da će Vlada imati razumjevanja i za ovaj dio svojih službenika kao što ima razumjevanja i za ostale," naveo je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

On je istakao da je poslednje uvećanje bilo davne 2016. sa donošenjem zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i to je uvećanje bilo do minornih 5%.

"Tražimo od Vlade CG da obezbijedi sredstva za uvećanje plata, a ubjeđeni smo da sredstva postoje, jer kao što je sva javnost upoznata para ima za sve drugo osim za običnog radnika."

Rakočević kaže kako je, prema javno iznjetim podacima Crna Gora, ekonomski lider u regionu.

"Pa ako je tako neka se onda ugledamo na susjednu Srbiju gdje je najvljeno od njihove Vlade uvećanje zarada do 15% za čitav javni sektor", kazao je on.

"Tako i mi ovim putem tražimo od naše Vlade da se zarade za zaposlene u državnij upravi, lokalnim samoupravama i pravosuđu uvećaju za 15%. Upoređujući visinu zarada sa privatnim sektorom može se primjetiti da je u poslednje vrijeme privatnom sektoru značajno skočila visina zarade. Odlaskom crnogorske mladosti i stručnosti u inostransvo, pojavio se deficit radne snage, tako da je visina plata u privatnom sektoru usled navedenog problema značajno premašila visinu zarada zaposlenih u javnom sektoru," navodi se u saopštenju Sindikata uprave i pravosuđa.

Oni ističu kako za boljim životom odlazi značajan broj zaposlenih u državnom sektoru, što znači da ako se uskoro ne poboljšaju uslovi rada u ovoj djelatnosti, Crna Gora će ostati bez kadra i bez struke.

"Apelujemo na na Vladu, kao našeg poslodavca da dobro obrati pažnju i da izađe u susret našem zahtjevu, da nađe način i uveća plate za 15 % , te da na taj način umanji sve veće nezadovoljstvo državne i lokalne administracije, kako bi uspjeli makar malo ispratiti sva ona uvećanja cijena i sve skuplji život, odnosno da bar malo, ne dovoljno, već samo malo za ovaj iznos poboljša standard svojih službenika, kao što je poboljšan starješinskom kadru koji pripadaju grupama A,B i C zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru".

Takođe od Vlade CG zahtjevaju da se pod hitno privede kraju usaglašavanje, odnosno izmjene granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, jer su svi rokovi za navedeno probijeni.

Model povećanja zarada prepuštaju premijeru

"Hoće li premijer to uraditi kroz izmjenu zakona o zaradama u javnom sektoru ili povećanjem obračunske vrijednosti koeficijenta, nama je sasvim svejedno", rnavodi se u saopštenju.

Oni ističu da njihov sindikat nije valjano zastupao u postupku donošenja Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

"Samo tako je moguće pojasniti, kako je napravljena ogromna razlika u zaradama između državnih i lokalnih funkcionera sa jedne i službenika i namještemika sa druge strane, ili prostije rečeno između rukovodnog i izvršnog kadra. Premijeru ipak predlažemo još jedan model mogućeg povećanja zarada državnim i lokalnim službenicima i namještenicima. Smanjite razliku u zaradama između rukovodnog i izvršnog kadra na način što će te izvršiti pravednu preraspodjelu iz enormno većeg u manje", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније