Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Jovančević, TVCG

25. 09. 2019. 20:55 >> 20:51

DA PLATE 1.000 EURA

Univerzitet se poziva na zakon, studenti na praksu

Studenti magistarskih studija, koji nijesu u roku položili magistarski rad, pored 2.000 eura koliko su platili petu godinu školovanja, moraće da doplate još pola tog iznosa, kako bi zadržali status studenta. I dok se Univerzitet poziva na Zakon o visokom obrazovanju iz 2014. koji to i propisuje, studenti negoduju zbog diskriminacije, jer kažu ovo je dodatni namet koji se posljednjih deset godina nije plaćao.

Bojan Popović je nakon završenih osnovnih studija upisao master.

U januaru je položio sve ispite i izabrao temu magistarskog rada. Kako nije još završio rad, studije će ga umjesto dvije, koštati tri hiljade eura.

“Od ove godine odluka kojom nije ništa definisano, ali ta odluka se tumači od strane Univerzuziteta i fakulteta da studenti koji ne završe magistarski u ovom semestru koji je predviđen za to, ovaj semestar, dužni su da taj magistarski prenesu u narednu godinu i da taj prenos plate 1.000 eura”, pojašnjava Bojan.

Zato studenti peticijom traže da Univerzitet Crne Gore ukine odluku s početka nove školske godine kojom se magistarski rad, ukoliko se prenese u drugu godinu dodatno plaća 1.000 eura.

Upravni odbor UCG od fakulteta traži da se poštuju pravila koja, kako ističu, nijesu novina.

“Univerzitet Crne Gore blagovremeno je pozvao organizacione jedinice da se prije početka nove studijske godine utvrde relevantne činjenice u vezi sa statusom studenata na svim nivoima studija, i u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem realizuju aktivnosti za regulisanje statusa, u skladu sa propisima”, navodi se u saopštenju UCG.

Bojan Popović kaže da zakon stvarno postoji, ali kako dodaje zakon definiše da se plaćaju samo zaostali nepoloženi predmeti.

“Magistarski rad nije definisan kao predmet to je logično. Zvanično to nigdje nije zapisano u zakonu, ali dokaz za to je i činjenica da proteklih 10-ak godina magistarski rad nije potpadao pod predmete”, navodi Popović.

I dok studenti očekuju da im Univerzitet u najkraćem roku odgovori na peticiju o ukidanju dodatnog nameta na magistarski rad, i traže jednake uslove studiranja, kakve su imale ranije generacije, Upravni odbor Univerziteta od fakultetskih jedinica traži da status sudenta regulišu u skladu sa ranije utvrđenim pravilima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније