Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

25. 09. 2019. 16:27 >> 16:27

REAGOVANJE UCG

"Samo smo pozvali studente da izvrše obaveze"

Reagujući na navode koji su danas objavljeni u medijima da Univerzitet Crne Gore ucjenjuje studente magistarskih studija da će ih ispisati ukoliko ne plate 1,000 eura, iz UCG je saopšteno da pozivanje organizacionih jedinica na primjenu propisa ne znači novu odluku Upravnog odbora UCG već odgovoran odnos prema primjeni važećih propisa.

 

“UCG je blagovremeno pozvao organizacione jedinice da se prije početka nove studijske godine utvrde relevantne činjenice vezane za status studenata po svim nivoima studija i u skladu sa utvrđivenim činjeničnim stanjem, realizuju aktivnosti za regulisanje statusa, u skladu sa propisima”, navodi se u reagovanju.

Univerzitet Crne Gore, kako su saoptili, ne želi da stavi u neravnopravan položaj studente koji izvršavaju svoje obaveze i u skladu sa njima  poštuju postavljene rokove.

Iz Univerziteta upozoravaju da se prema statute studentu na njegov zahtjev odobrava mirovanje prava i obaveza za vrijeme: teže odnosno duže bolesti; upućivanja na stručnu praksu u trajanju od najmanje šest mjeseci; međunarodne razmjene studenata u trajanju dužem od 30 dana u toku održavanja nastave, ako student kroz tu razmjenu ne stiče ECTS kredite; trudnoće; roditeljskog odsustva; pripreme za olimpijske igre, svjetsko ili evropsko prvenstvo – kada ima status vrhunskog sportiste.

Mirovanje prava i obaveza studenta odobrava se u trajanju od jednog semestra ili jedne studijske godine, odnosno u dužini trajanja mirovanja iz stava 1 ovog člana.

O zahtjevu za mirovanje prava i obaveza odlučuje dekan, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva. Odluka dekana iz stava 5 ovog člana je konačna.

Student može biti ispisan sa Univerziteta na lični zahtjev ili ako ne izvršava obaveze preuzete ugovorom o studiranju.

“Neizvršavanje obaveza iz stava 1 ovog člana predstavlja nepohađanje nastave u toku cijele godine, neupisivanje naredne godine studija, odnosno propuštanje ponovnog prijavljivanja zaostalih predmeta iz prethodne godine studija u propisanom roku, a da mu pri tom ne miruju prava i obaveze utvrđene članom 145 ovog statute”, navodi se u saopštenju UCG.

Rješenje o ispisu donosi dekan, po ovlašćenju rektora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније