Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

25. 09. 2019. 12:28 >> 12:27

PRIZNANJE ZA UNICEF CG

Nagrada za kampanju "Birajmo šta gledamo"

Globalno udruženje medijske pismenosti koje vodi UNESKO u saradnji sa Alijansom civilizacija Ujedinjenih nacija i međunarodnom mrežom univerziteta dodijelilo je ove godine globalnu nagradu medijske pismenosti predstavništvu UNICEF-a u Crnoj Gori za kampanju medijske pismenosti "Birajmo šta gledamo" i inicijativu UNICEF-ovih volontera – mladih reportera.

Kampanja "Birajmo šta gledamo" je druga kampanja UNICEF-a u Crnoj Gori koja je dobila međunarodnu nagradu. To je prije tri godine bio slučaj sa kampanjom "Govorimo o mogućnostima".

Preko 70 inicijativa medijske pismenosti iz cijelog svijeta se takmičilo za ovu prestižnu nagradu koju su prethodnih godina dobili Sorbona Univerzitet u Parizu, Centar medijske pismenosti SAD-a, Centar medijske pismenosti u Kanadi, itd.

"S ponosom smo primili ovu nagradu. Ovo je druga kampanja UNICEF-a u Crnoj Gori koja je dobila međunarodnu nagradu. Crna Gora je mala zemlja u kojoj UNICEF uspješno sprovodi inovativne inicijative poput mladih reportera i radujemo se što su one prepoznate kao globalni modeli dobre prakse", ističe šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Nagradu je na otvaranju Globalne konferencije medijske pismenostu, čiji su domaćini Univerzitet u Geteborgu i Švedski nacionalni komitet UNESKO-a, u ime UNICEF-ovog tima u Crnoj Gori primila koordinatorka za komunikacije UNICEF-a u Crnoj Gori Jelena Perović.

Ona je na ovoj globalnoj konferenciji predstavila ključne nalaze istraživanja kampanje medijske pismenosti u Crnoj Gori i njene dosadašnje rezultate.

Aktivno učešće mladih i naučna zasnovanost njihovih aktivnosti u kampanji medijske pismenosti ključni su faktori uspjeha koji su doprinijeli da UNICEF Crna Gora dobije prestižnu globalnu nagradu ove godine. Ukupno je šest inicijativa dobilo nagradu ove godine, a pored UNICEF-a Crne Gore, nagrađeni su naučni časopis medijske pismenosti "Comunicar" iz Španije, "NewsWise" inicijativa medijske pismenosti za djecu uzrasta 9-11 godina koja se sprovodi u Velikoj Britaniji uz podršku Guardian Fondacije i Google, eskperti medijske pismenosti Frank Baker i Alexander Fedorov i Palestinsko udruženje mladih "Pyalara".

UNICEF-ovi volonteri – mladi reporteri ključni su glasnogovornici kampanje medijske pismenosti "Birajmo šta gledamo" koju su UNICEF i AEM pokrenuli u Crnoj Gori u februaru 2018. godine sa ciljem promocije medijske pismenosti među roditeljima i djecom, unapređenjem kvaliteta izvještavanja medija o pitanjima koja se tiču prava djeteta i poboljšanjem kvaliteta medijskih programa za mlade u Crnoj Gori.

U okviru ove kampanje, mladi reporteri su zajedno sa UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje Antonijem Pušićem alias Rambom Amadeusom napravili pjesmu i spot medijske pismenosti i organizovali niz događaja za medije i građane. U saradnji sa javnim servisom, pokrenuli su prvi TV dnevnik Wadada Crna Gora koji mladi prave za svoje vršnjake, kao i objavili brojne blogove na međunarodnom blog portalu za mlade "Voices of Youth" i crnogorskom portalu "Vijesti".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније