Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

28. 09. 2019. 07:20   >>  07:31 1

BOKOKOTORSKI ZALIV

Tri morske kornjače ubijene za mjesec

Tri mrtve morske kornjače za mjesec u Bokokotorskom zalivu, zabrinule su mještane koji su na društvenim mrežama objavili snimke i fotografije uginulih kornjača i pozvali nadležne da što prije reaguju. Saradnica za istraživanje u Institutu za biologiju mora Slađana Gvozdenović kaže za Portal RTCG da su kornjače usmrtili najvjerovatnije gliseri ili druga plovila u zalivu.

U kotorskom akvatorijumu, kod Prčanja, u subotu mještani su uočili još jednu mrtvu morsku kornjaču. Treću ovog mjeseca, plutala je na površini mora.

Gvozdenović je potvrdila da je to treći takav slučaj u poslednjih mjesec koji je evidentirao Institut za Bilogiju mora u Kotoru.

Ipak kaže da nažalost takve situacije nijesu rijetkost.

"Kornjače su tu više u tranzitu, dolaze da bi se hranile. Dešavalo se i ranijih godina da ih usmrte plovila u zalivu, nije to ništa iznenađujuće nažalost. Od 2011. vodimo bazu aktivno, sve nalaze kornjača evidentiramo. U sva tri slučaja u pitanju je „glavata” kornjače (Caretta Caretta)", kaže Gvozdenović.

Građani koji su nam poslali fotografije traže od nadležnih da utvrde uzrok smrti kornjača i apeluju na sve koji upravljaju plovilima, da budu oprezniji.

Smatraju da je neophodno da nadležni sa sigurnošću istraže uzroke uginuća kornjača, jer kako kažu, pojedine uginule kornjače nemaju nikakve povrede od glisera ili plovila.

 

Gvozdenović objašnjava da kornjače ne dolaze za brodovima, već da ih inače ima u Jadranskom moru.

"Crna Gora im je "usputna" stanica. Tu ne provode mnogo vremena, ali ih opet ima u našim vodama. Na osnovu podataka, koje prikupljamo od 2011. godine, kornjača ima, samo su one plašljive i bježe od ljudi", kaže Gvozdenović.

Ističe da se kornjače najčešće razmnožavaju i jaja polažu u mirnijim morima, uglavnom na plažama Grčke i Libije gdje nema previše turista.

"Iako je i bilo indicija da su se možda nekada razmnožavale na plažama u Ulcinju, vše nije tako, jer su crnogorske plaže pute turita i veoma su bučne, što kornjačama ne odgovara," navela je Gvozdenović.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније