Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 09. 2019. 16:35 >> 16:37

IPARD ZA PRERAĐIVAČE

Za prečišćavanja otpadnih voda do 60% bespovratno

Preduzeća sa područja Glavnog grada, koja se bave preradom poljoprivrednih i ribljih proizvoda, danas su bili u prilici da se u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja detaljno upoznaju sa uslovima i mogućnostima da dobiju bespovratnu podršku za investicije u unapređenje svoje proizvodnje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, za zainteresovane je u Podgorici organizovana info - radionica povodom aktuelnog drugog javnog poziva za podršku preradi kroz IPARD program.

"Na ovaj poziv prerađivači mogu aplicirati do 04. novembra i iskoristiti mogućnost da uz bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije završe investicije koje im omogućavaju rast proizvodnje, uvođenje EU standarda i rast konkuretnosti, ali i da usklade svoju proizvodnju sa zahtjevnim standardima vezanim za zaštitu životne sredine", navodi se u saopštenju.

Prisutnima je pojašnjeno da predmet investicije može biti izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje objekata za prijem i preradu proizvoda, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na proizvodnoj jedinici, investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda.

"Kroz IPARD javni poziv za preradu, mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40.000€ do 1.500.000€, za koje mogu dobiti podršku do 50% prihvatljivih troškova. Dododatnih 10% odsto bespovratne podrške mogu dobiti za dio ulaganja vezan za upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada, što je posebno značajno u cilju sprječavanja incidenatnih situacija u vodotocima kakve smo imali u prethodnom periodu", navodi se u saopštenju.

Za projekte namijenjene zaštiti životne sredine prerađivači, znači, mogu dobiti sredstava IPARD programa i grantove od 60 odsto ukupne investicije.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da će, shodno nedavnoj odluci Vlade koja je na predlog Ministarstva usvojila Informaciju o degradaciji ribolovnih voda i zaključcima vezanim za koordinirane aktivnosti nadležnih organa na rješavanju ovog izazova, svi privredni subjekti biti u prilici da se na dodatnim prezentacijama upoznaju sa mogućnostima podrške za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

"Važno je napomenuti da se kroz IPARD poziv za podršku preradi podržavaju i početnici, te da zainteresovani aplikanti mogu osnovati preduzeće do trajanja javnog poziva i aplicirati za sredstva podrške", ističu iz tog vladinog resora.

Korisnici IPARD drugog javnog poziva za preradu, kako su kazali, mogu biti pravna lica (mikro, mala i srednja) preduzeća, kao i kooperative. U skladu sa kriterijumima, korisnici mogu biti i velika preduzeća.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat, kako dodaju, mogu se preuzeti sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me.

Obrasci se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

http://www.ipard.gov.me/vijesti/208876/Drugi-Javni-poziv-za-dodjelu-sredstava-finansijske-podrske-za-Mjeru-3-Investicije-u-fizicki-kapital-za-preradu-i-marketing-poljo.html

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније