Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

24. 09. 2019. 07:06 >> 07:06

PACIJENTI JUČE

Ostali bez pregleda zbog greške u sistemu

Oko 11.000 građana juče je odjavljeno iz zdravstvenog informacionog sistema Fonda za zdravstveno osiguranje, zbog čega značajan dio njih nije mogao da ostvari pravo na liječenje, jer ih kod izabranih doktora i u bolnicama nije bilo u evidenciji osiguranika, piše Dan.

 

Građanima su izabrani doktori saopštili daje riječ o problemu u Centralnom registru stanovništva (CRS), koji je u nadležnosti Ministartsva unutrašnjih poslova (MUP).

Brojni građani, kako navodi list, kazali su da im u domovima zdravlja nijesu omogućeni ljekarski pregledi, jer ih nije bilo među registrovanim osiguranicima.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je za Dan da je došlo do zastoja u radu CRS-a, što je za posljedicu imalo odjavu određenog broja osiguranika sa zdravstvenog osiguranja.

On navodi da zajedno sa stručnjacima iz sektora informacionog sistema MUP-a pokušavaju trajno da riješe problem odjave osiguranika.

"Baza osiguranika FZOCG jedan je od bitnijih registara u državi i kao takva predstavlja temelj funkcionisanja ukupnog zdravstvenog informacionog sistema. S obzirom na to da se podaci koje ona sadrži crpe iz nadležnih registara, kao što su CROO i CRS, od presudnog značaja je tačnost podataka koje nam dostavljaju nadležne institucije za vođenje ovih registara. Primijetili smo određene smetnje u funkcionisanju Centralnog registra stanovništva (CRS - u nadležnosti MUP-a), i u komunikaciji sa kolegama iz njihovog IT sektora pokušavamo da utvrdimo uzroke i iznađemo trajno rješenje za prevazilaženje ovog i sličnih problema", rekao je on.

Navedeni zastoj u radu CRS-a za posljedicu je, kako je rekao, imao odjavu izvjesnog broja osiguranika sa zdravstvenog osiguranja, što je dalje značilo i nemogućnost elektronske obrade ovih pacijenata kroz integralni informacioni sistem zdravstva.

"Brzom reakcijom i uvođenjem procedura za oporavak sistema koje je Fond obezbijedio uspjeli smo da sredinom dana podatke u bazi Fonda vratimo na pređašnje stanje, što će omogućiti dalju nesmetanu obradu odjavljenih pacijenata, bez trajnih ili značajnih posledica po zdravstveni sistem. Ujedno, Fond je trenutno prekinuo komunikaciju sa CRS-om do konačnog i trajnog rješavanja problema na strani sistema MUP-a, kako bi preduprijedili moguće probleme", objasnio je Čirgić.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje je naveo da su morali da prekinu ažuriranje podataka preko centralnog registra stanovništva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније