Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 09. 2019. 20:15 >> 20:16

POSJETA ŽABLJAKU

Spriječiti pušenje među đacima

U Crnoj Gori je potrebno smanjiti pušenje, posebno među srednjoškolcima, kod kojih je procenat pušača previsok u odnosu na razvijene evropske države, poručili su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Njihovi predstavnici su boravili na Žabljaku, gdje su posjetili OŠ "Dušan Obradović", Srednju mješovitu školu "17. septembar" i Kancelariju za prevenciju bolesti zavisnosti i pitanja mladih na Žabljaku.

Sa direktorom tih škola Zoranom Vojinovićem i Živoradom Bojovićem razgovarali su o primjeni novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kao i stanju oko pušenja i koliki je to problem među nastavnim osobljem i učenicima.

Nakon toga, kako navode, šefici Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti i pitanja mladih na Žabljaku Ljeposavi Miljić i volonterima kancelarije predstavljena su iskustva iz rada našeg Društva, najviše po pitanju borbe protiv konzumiranja duvanskih proizvoda, čije posljedice u Crnoj Gori odnose veliki broj života.

Povod posjete je razgovor oko nedavnog donošenja novog Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda, koji je stupio na snagu 14. avgusta ove godine.

"Inače posjete ovakve prirode od strane predstavnika CDPR-a su postale posljednjih godina uobičajene početkom školske godine. Tom prilikom učenike osnovne i srednje škole na Žabljaku upoznajemo sa opasnostima koje nastaju konzumiranjem duvana, a poseban akcenat uvijek stavljamo na neophodnost preventivnog rada u osnovnim školama", navodi se u saopštenju.

Godišnje blizu 2000 osoba u Crnoj Gori umire od kancera i bolesti srca i krvnih sudova i to samo kao posljedice pušenja, upozoravaju iz tog udruženja.

"Istovremeno je razgovarano i o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu i koliko štetno i povoljno utiče na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti. Kod nas, nažalost, u osnovnoj školi već počinje da se puši, da bi kasnije u srednjoj školi taj procenat bio previsok u odnosu na ostale razvijene evropske zemlje. Primjećena je pored konzumiranja alkohola i upotreba narkotika, ali naravno u mnogo manjem obimu. Pušenje duvana je ustvari najranija, najrasprostanjenija i društveno najprihvatljivija "loša navika" čovjeka, uz epitet da je to "jeftino i legalno drogiranje. Svi odlično znamo da je po novom Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je nedavno stupio na snagu, ali i prvom donesenom prije petnaest godina i Zakonima o njegovim izmjenama i dopunama iz 2011, 2012 i 2016. godine, pušenje potpuno zabranjeno u školskim i vaspitno - obrazovnim stanovama. Ali ko to poštuje?", naglašavaju iz udruženja.

Zajednički zaključak je, kako se navodi, da se na razvijanju kulture mladih i njihovih aktivnosti mora raditi u okviru različitih nivoa prevencije, što znači da se preventivno djeluje i spriječe sve pojave i ponašanja koja dovode do pušenja, narkomanije i alkoholizma.

"Kancelarija CDPR-a, kao i Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti i pitanja mladih na Žabljaku moraju stoga biti otvorene i dostupne svim građanima u smislu pružanja informacija, savjeta ili razmjene iskustava. Apel na sve, ne samo na mlade, je da ne počinju nikada pušiti, ili koristiti drogu, a ukoliko su već pušači da ostave pušenje kako bi sačuvali zdravlje i živjeli punim plućima, što je pored svega sigurno daleko najvažnije u životu", zaključili su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније