Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

21. 09. 2019. 17:06 >> 17:06
1

IZ KOMPANIJE "KRIO SEJV"

Matične ćelije bezbjedno transportovane u Poljsku

Matične ćelije, koje su roditelji iz Crne Gore povjerili švajcarskoj kompaniji "Krio sejv" a kojoj je nedavno oduzeta licenca za rad, bezbjedno su transportovane u Poljsku. Iz Poljske kompanije Farmikord, koja je preuzela uzorke, tvrde da su bezbjedne i poručuju roditeljima da nemaju razloga za brigu. U kakvom su stanju matične ćelije nakon transporta pokazaće analiza koja je u toku.

Prije skoro tri godine Stefan Pižurica matične ćelije svog djeteta povjerio je kompaniji "Krio sejv". Na taj način želio je, kako kaže, da osigura budućnost nasljednika.

"Ja to gledam kao vid osiguranja za budućnost sa matičnim ćelijama, koliko sam upućen rade se mnoga istraživanja za bolesti koje mogu da se nekad da se dese, da moja djeca imaju sigurnu polisu osiguranja za budućnost", kaže Stefan.

Da matične ćelije nijesu više u Švajcarskoj, već su prebačene u Poljsku, informisan je putem mejla.

"U poslednje vrijeme dobijam mejlove u kojem nam najavljuju da će se ćelije prebaciti u jednu banku u Poljskoj i dobio sam da mejl da su ćelije uspješno pohranjene u banku ćelija u Poljskoj", priča Stefan.

Pižurica nije zabrinut, a da razloga za brigu nema poručuju iz kompanije farmikord koja je transportovala matične ćelije iz švajcarske u Poljsku.

"U medijima se pojavila informacija da je Farmikod kupio "Krio sejv", a to nije istina. Finansijska situacija "Krio sejva" nije novina. Znajući situaciju, Farmikord je kao društveno odgovorna kompanija, preuzela trošak transporta i obezbjeđenja svih matičnih ćelija. Transportovano je oko 98˙odsto uzoraka po najvišim svjetskim standardima naše banke", kaže Anđela Raičević iz firme Biosave-Farmikord.

U toku je analiza matičnih celija kako bi se procijenilo u kakvom su stanju nakon transporta.

"Zamolila bih roditelje za malo strpljenja, analiza matičnih ćelija će trajati nekoliko mjeseci i sve će biti transparentno i javno. Svi će biti blagovremeno obaviješteni", ističe Raičević.

Pižurica ne sumnja da će sve biti u redu, pa je i za drugu bebu povjerio matične ćelije, doduše, drugoj kompaniji.

"Ja se nadam da mi nikad neće trebati ni njima narednih 40-50 godina, ali bolje da imamo", kaže Stefan.

U konačnom, da li razloga za brigu imaju oni koji su maticne celije povjerili kompaniji "Krio sejv", sigurno će se znati vjerovatno onda kada nekome zaista budu potrebne. Do tada, ostaje im da nada da ce sve biti u redu.

Marija Kalezić, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније