Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

21. 09. 2019. 11:19   >>  14:37 1

HRAPOVIĆ I KASLER

Mađarska će pomoći reformu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć

Uspješna iskustva mađarskog zdravstvenog sistema, koji je jedan od najuređenijih u Evropi, značajno će pomoći u reformi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku ministra zdravlja Kenana Hrapovića sa mađarskim ministrom ljudskih resursa Miklošom Kaslerom.

Navodi se da su dogovoreni konkretni koraci, u cilju sagledavanja stanja i daljih aktivnosti, a s namjerom obezbjeđivanja efikasnosti i dostupnosti zdravstvenih usluga u ovom segmentu zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

„Dogovorili smo odlazak naših stručnjaka u Mađarsku da se sagleda stanje službe hitne pomoći u Mađarskoj i naravno dolazak stručnjaka iz te države, jer njihova Hitna pomoć važi za jednu od najorganizovanijih u Evropi“, kazao je Hrapović.

Razgovarano je o stručnom usavršavanju crnogorskih ljekara u Institutu za onkologiju u Budimpešti, koji je jedan od najreferentnijih centara u Evropi za liječenje malignih bolesti.

„Dogovorili smo da naši doktori koji su na specijalizacijama van Crne Gore, jedan dio prakse obavljaju u zdravstvenim ustanovama u Mađarskoj, kao i organizovanje stručne prakse za crnogorske studente medicine u mađarskim zdravstvenim institucijama“, rekao je Hrapović.

On je rekao da je mađarski kolega dao punu podršku preventivnim programima koje sprovodi Ministarstvo zdravlja, prije svega skrining programima ranog otkrivanja karcinoma dojke, grlića materica i kolorektuma, kao i procesu imunizacije, s naglaskom na uvođenje HPV vakcine.

„Nakon stručnih mišljenja Nacionalnog savjetodavnog tijela za imunizaciju i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije donijeli smo odluku da krajem ove godine ponudimo građanima Crne Gore vakcinaciju, odnosno imunizaciju HPV vakcinom, jednom od najboljih metoda preventive od oboljena karcinoma grlića materice“, najavio je Hrapović.

Mikloš Kesler je izrazio zadovoljstvo nastavkom saradnje sa crnogorskim Ministarstvom zdravlja.

„Dogovorili smo jedan paket saradnje iz različitih oblasti medicine sa akcentom na onkologiju i prevenciju malignih bolesti, u prvom redu uvođenje HPV vakcine. Dodatno ćemo još razmotriti mogućnosti saradnje u prevenciji, pedijatriji, onkologiji i drugim oblastima“, kazao je on.

Nakon teorijske faze, koja je, kako je kazao Kasler završena, predstoji konkretizacija dogovorenog u Budimpešti i Podgorici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније