Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

20. 09. 2019. 10:43 >> 10:43

"DRUG IZ SNOVA"

Uskoro počinje čipovanje pasa

Čipovanje pasa počeće uskoro, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Za okruglim stolovima koje je organizovala ta Uprava zaključeno je da je potrebna bolja koordinacija lokalnih zajednica i nevladinog sektora po pitanju udomljavanja napuštenih pasa.

 

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovala je tokom prethodne sedmice više okruglih stolova u crnogorskim opštinama povodom kampanje za odgovorno držanje pasa - “Drug iz snova, a bez krova“.

“Predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, informisali su prisutne da je u završnoj fazi testiranje softvera za uspostavljanje sistema identifikacije i registracije pasa mikročipom, kao i da su sve ostale pretpostavke ispunjene, te da će se sa čipovanjem pasa započeti uskoro”.

Zaključeno je da je potrebna bolja koordinacija lokalnih zajednica i nevladinog sektora po pitanju udomljavanja napuštenih pasa.

“Potreba za obrazovanjem komunalnih službi. Posebnu pažnju treba, kako je ocijenjeno, posvetiti daljem informisanju roditelja i djece o uslovima koje treba da ispuni odgovorni vlasnik (dnevne aktivnosti  - šetnja, igra, obuka psa; prostor potreban za držanje psa i finansijski aspekt držanja psa – troškovi ishrane, liječenje, zdravstvena zaštita)”, navodi se u saopštenju. .

Jedan od zaključaka ovih skupova je potreba veće posvećenost opštinskih službi i NVO sektora u pripremi lokalnih programa za kontrolu pasa lutalica, zatim pronalaženje efikasnijih modela funkcionisanja skloništa za napuštene kućne ljubimce i same organizacije unutar skloništa koje trebaju biti privremeni, a ne stalni objekti za zbrinjavanje napuštenih pasa.

“U tom pravcu, treba promovisati i dobre prakse kontrole populacije pasa u svijetu, regionu i na lokalnom nivou, u skladu sa preporukama OIE (Svjetske organizacije za zdravlje životinja). Istaknuta je važnost intenzivinije promocije udomljavanja pasa u skladu sa preporukama ove kampanje.”

Cilj okruglih stolova je bio da se zainteresovane strane informišu i edukuju o pitanjima vezanim za odgovorno vlasništvo i aktivno uključe u aktivnosti tronedjeljene kampanje koja je započela 29. avgusta na Veterinarskim danima u Beranama. 

U diskusiji na ovim događajima svoj doprinos su dali i ambasadori kampanje – poznate ličnosti koje su podijelilesvoja iskustva odgovornog vlasnika omiljenog kućnog ljubimca sa učesnicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније