Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

19. 09. 2019. 14:44 >> 14:44

U ČETIRI OPŠTINE

Novih 400 mjesta u vrtićima

Adaptacijom predškolskih ustanova u Nikšiću, Kotoru i Baru i skorim proširenjem još jedne jedinice u Podgorici, postojeći kapaciteti u vrtićima u četiri opštine će se proširiti za oko 400 mjesta, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Kako su napomenuli iz Ministarstva prosvjete, nikšićka predškolska ustanova "Dragan Kovačević" je u Mjesnoj zajednici Vir otvorila dvadesetu vaspitnu jedinicu "Izvor". U tom vrtiću borave djeca uzrasta od dvije do šest godina.

Kako naglašava direktorica Radmila Backović, vrtić je opremljen po standardima, a u sastavu ima i uređen i bezbjedan dvorišni prostor. Upisano je 110 djece. Vrijednost investicije je bila skoro 30.000 eura.

"U narednoj godini planirana je i adaptacija objekta 'Društveni standard Željezare' (Budo Tomović) od oko 700 kvadrata, u cilju rada sa djecom RE zajednice", kazala je Backović, uz napomenu da je ove godine u pomenutu nikšićku predškolsku ustanovu upisano ukupno 2.100 djece.

Kada je riječ o predškolskoj ustanovi u Kotoru, direktorica Vjera Rašković-Perojević je kazala da su adaptirali postor u JU Resursni centar za sluh i govor "Dr Peruta Ivanović", a u šta je uloženo oko 4.500 eura. Preko 30 predškolaca boravi u ovim prostorijama, a ima još roditelja zainteresovanih za upis, što pokazuje da je kampanja Ministarstva prosvjete "Zablistaću u vrtiću" bila uspješna.

Direktorica barskih vrtića Gordana Mijović, istakla je da je zakupljen novi prostor, koji je adaptiran tako da bude pogodan za smještaj djece jasličnog uzrasta.

"U objektu će boraviti oko 80 djece uzrasta od jedne do dvije i po godine, odnosno mlađe i srednje jaslice, a potpuno opremanje objekta očekuje se do kraja naredne sedmice. Ulaganja iznose oko 30.000 eura, a Ministarstvo prosvjete će za ove namjene opredijeliti 15.000 eura. Prostor je površine 243 m2 i to je dvanaesta vaspitna jedinica u sastavu barske predškolske ustanove 'Vukosava Ivanović Mašanović' i zvaće se 'Bubamara', kazala je Mijović.

Podgorička predškolska ustanova "Đina Vrbica" radi na daljem proširenju svojih kapaciteta. Narednih nedjelja planira se početak radova na proširenju jednog postojećeg prostora, koji će biti adaptiran i prilagođen potrebama vrtića.

"Ovom adaptacijom dobićemo prostor za oko 200 djece u sedam učionica. U dvije od tih prostorija bi trebalo da budu smještena djeca jaslenog uzrasta", rekao je Vuk Stanišić, direktor ustanove "Đina Vrbica".

U prethodne dvije i po godine otvoreno je oko 1.700 novih mjesta za djecu u vrtićima, kako kroz izgradnju novih objekata, tako i kroz adaptaciju već postojećih koji se ustupaju predškolskim ustanovama na privremeno ili trajno korišćenje, ili iznajmljuju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније