Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

18. 09. 2019. 07:08 >> 07:08
5

PODACI SDMCG

KCCG fali 100 ljekara, za godinu otišlo 20

Klinički centar Crne Gore (KCCG) u proteklih godinu napustilo je preko 20 ljekara i anesteziologa, dok najvećoj ustanovi, prema master planu razvoja zdravstva 2019-2023. godine Ministarstva zdravlja i urađenoj analizi, nedostaje oko 100 ljekara.

Prema analizi Ministarstva zdravlja i KCCG, najdeficitarnije oblasti u KCCG su hematologija i reumatologija, a postoje i oblasti gdje se mora vršiti nadomještaj novim kadrom zbog odlaska ljekara u penziju.

Iz Sindikata doktora medicine KCCG su naveli da se nastavlja osipanje ljekarskog kadra iz javnog zdravstva.

Ko je i gdje otišao

"Dr Srđa Ilić, specijalista radiologije, novi radni odnos zasnovao je u Belgiji. Klinički centar je napustila dr Dubravka Barović Džankić, internista kardiolog. Džankić je novi radni odnos zasnovala u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Ortoped Bladimir Vujović je novi radni odnos zasnovao u PZU. Anesteziolog Marijana Karišik je novi radni odnos zasnovala na Malti. Ranije je ortoped Nenad Vukčević napustio KCCG. Novi radni odnos zasnovao je u PZU. KCCG je napustio i urolog Dragan Đurović. Novi radni odnos zasnovao je u PZU Codra. Dr Žarko Borović, plastični hirurg, KCCG novi radni odnos zasnovao je u PZU. Dr Jovana Biševac, KCCG novi radni odnos zasnovala je u Norveškoj, Nataša Jovović, dječiji oftamolog, KCCG. Novi radni odnos zasnovala je u PZU", navode iz Sindikata doktora.

U strategiji razvoja se navodi da u Crnoj Gori još uvijek ne postoji sistemsko praćenje indikatora kvaliteta i bezbjednosti, to jest nema obaveze obaveznog vođenja indikatora kvaliteta.

"Sistemsko praćenje indikatora u ovom trenutku nije ni moguće zato što Klinički centar i tri specijalne bolnice (SB) nisu dio jedinstvenog informacionog sistema. Primjera radi, indikator koji se odnosi na ekskluzivno dojenje na otpustu novorođenčeta iz porodilišta moguće je u sadašnjem trenutku pratiti u opštim bolnicama (OB) koje imaju porodi l ište i informatizovane su, dok to nije moguće u Kliničkom centru gdje se na godišnjem nivou rodi više od pola ukupnog broja djece na teritoriji Crne Gore, što podatke dobijene iz opštih bolnica čini nereprezentativnim za procjenu", piše u master planu razvoja.

U dokumentu se navodi da su jedine dvije ustanove koje se bave kontinuiranom medicinskom edukacijom (KME) na sistematičan način Klinički centar, u okviru Centra za nauku, i Institut za javno zdravlje koji ima posebnu organizacionu jedinicu koja se bavi kontinuiranom medicinskom edukacijom.

Svim bolnicama fali 200 specijalista

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u crnogorskom zdravstvenom sistemu radi 1.647 ljekara, od čega 1.087 specijalista i 93 užih specijalista.

Analiza je pokazala da će svim zdravstvenim ustanovama nedostajati oko 200 ljekara u narednih pet godina.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније