Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anka Radović, TVCG

17. 09. 2019. 20:25   >>  20:27 18

BILBORDIMA U BUDVI

"U kontinuitetu se podstiče govor mržnje"

U Budvi će krajem septembra biti obilježeno 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj. Makar tako organizatori, Srpska pravoslavna crkva i Opština Budva, poručuju sa bilborda širom Boke. Crnogorski pokret je reagovao i podnio krivičnu prijavu protiv vlasnika bilborda, zbog, kako kažu kršenja Ustava, činjenice da organizatori Boku ne vide kao integralni dio Crne Gore i govora mržnje.

U Budvi i širom Boke postavljeno je tridesetak bilborda kojima se građani pozivaju na manifestaciju povodom obnove Manastira Podlastva, 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj.

"Iz takvog javnog poziva i plakata jasno se vidi da organizatori skupa Boku kotorsku ne doživljavaju kao integralni dio Crne Gore, a to je kažnjivo zakonom. Ovakvim plakatom podstiče se govor mržnje i ovo se na radi prvi put, već se vrši u kontinuitetu sa jasnim i zlim namjerama", kaže Zoran Mugoša iz Crnogorskog pokreta.

Nijesu to zle namjere, poručuje predsjednik Opštine Budva i predsjednik Organizacionog odbora za osvještanje Manastira Podlastva
Marko Carević. Kaže da je obaveza srpskog naroda da čuva svoju baštinu.

"Važno je da se zakon poštuje, da se ne remeti javni red i mir. Mi smo jako ponosni, nama, cijeneći istoriju tog manastira, dolazi njegova svetost patrijarh Irinej, sa svim vladikama, i mi smo ponosni na to", ističe Carević.

Crnogorski pokret od tužilaštva očekuje da ukloni plakate sa bilboda i kazni pocinioce.

"Zbog javnog pozivanja na protivustavno djelovanje i kršenje teritorijalnog integriteta Crne Gore", kaže Mugoša.

"To je jedna manipulacija tih ljudi koji tako misle. Svako ko je pročitao malo o istoriji, zna da je Boka bila i da je Boka i danas Boka, kao što je bila, i ne vidim zašto bi to nekome trebalo da sije razdor i netrpeljivost", smatra Carević.

Poruku za organizatore ima akademik Radovan Radonjić.

"Ostavite se ujdurmi koje su starije i od najstarijeg naroda , a vi se smatrate takvim. To što vi radite, davno je pročitano i davno se istorijski potvrdilo kao štetno, najprije po vas", kaže Radonjić.

Brinu i njega, razdori, pritisci, kompromisi pa se zato i osvrnuo na Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

"Ovo što najavljuju, da će riješiti zakonom, time što će izbrisati prefiks Crnogorska pravoslavna crkva, ne samo da nije rješenje, nego i uvod u kraj Crne Gore", ocijenio je Radonić.

Manifestacija u Budvi planirana je za 27. i 28. septembar.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније