Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

13. 09. 2019. 07:26 >> 07:27
9

SPOR OPŠTINE I IZ

Ko će gazdovati muslimanskim grobljem u Beranama?

Islamska zajednica u Beranama optužila je lokalnu upravu da joj je odluzela vlasništvo nad novim muslimanskim grobljem. U opštini odbacuju takve navode i tvrde da je parcela uknjižena u katastru na Komunalno preduzeće još 2003. godine. Problem oko gazdovanja novim muslimanskim grobljem aktuelizovan je nedavno na sjednici lokalnog parlamenta sa koje je poručeno da će, kako je predviđeno zakonom, kao i u ostalim crnogorskim gradovima, gradskim grobljima u Beranama upravljati nadležno preduzeće.

 

Važećim zakonom o upravljanju grobljima lokalne samouprave određuju zemljište gdje će biti groblje, a brigu o njima povjerova Komunalnom preduzeću.

Kako se gradovi šire, tako se određuju i parcele, pa je beranskoj Islamskoj zajednici dodjeljena lokacija na Jasikovcu.

"Parcela od 1.500 metara kvadratnih, opština je dala 1.300 metara kvadratnih. 2.000 kvadrata su vakufi naših sugrađana", rekao je hadži Rifat Ličina, medžlis Islamske zajednice Berane.

Za opremanje novog muslimansko groblja Islamska zajednica iz Berana uložila je 120.000 eura. Uprkos tome što je slovom zakona jasno definisano u čijoj nadležnosti je i njegovo održavanje, u Islamskoj zajednici smatraju da je u ruke grada parcela dospjela nelegalno, jer je, kako kažu, u katastru uknjižena sa Islamske zajednice na beransko Komunalno preduzeće.

Takve optužbe lokalna vlast odbacuje.

"Odlukom iz 2003. godine, koju sam vam dao na uvid, pomenuta parcela je data na ustupanje JP Komunalno za namjenu novog islamskog groblja i u članu 2 piše da će će njime gazdovati JP Komunalno", rekao je potpredsjednik Marko Lalević.

Problem ko treba da gazduje novim muslimanskim grobljem i kako treba obaviti sahranjivanje kulminirao je nedavno na sjednici lokalnog parlamenta. Od 35 odbornika, 18 je iz redova vladajuće strukture glasalo da nadležno gradsko preduzeće brine o održavanju i sahranjivanju.

To je ključni faktor nesuglasice između Islamske zajednice i opštine.

"Mi se trudimo da imamo opet neku vlast ili neko pitanje nad tim grobljima, kako bismo sačuvali svoju kulturu i svoju tradiciju", kaže gradski imam Rahim efendija Muratović.

Potpredsjednik Opštine Berane Marko Lalević tvrdi da će "sve ostalo vezano za način sahranjivanja i obreda biti po željama vjernika".

"Takođe, direktor Komunalnog je izašao u susret i predložio predstavnicima Islamske zajednice da sami odrede dva zaposlena, dva pripadnika muslimanske vjeroispovesti, koji će biti zaposlen u doo Komunalnom i raditi na novom muslimanskom groblju", kaže Lalević.

Iz Islamske zajednice navode da su zakonski propisi jasni, ali da bi dijalog dvije strane mogao dovesti do kompromisnog rešenja.

Sa druge strane poručuju da je o temi aktuelizovanoj ovih dana razgovarano u više navrata, te da će svaka sugestija koja dolazi sa adrese Islamske zajednice biti prihvaćena ukoliko je u skladu sa propisima koji se primenjuju u gotovo svim crnogorskim gradovima i odnose se na sve religije. 

"Kompromis u ovoj situaciji, mi zaista ovim grobljima gazdujemo mnogo dobro. Vidjećete i kako je to na novom mezarju, održavamo to dobro. Finansijski efekti, što se toga tiče nema ih", kaže hadži Rifat Ličina.

Lalević sa druge strane kaže: "Sve to što su uložili u tu parcelu, to stoji tamo, kao što su pravoslavci ulagali sve ove godine, samo što su oni plaćali Komunalnom, pa je Komunalno od tih sredstava, oni su plaćali Islamskoj zajednici."

Ako je po slovu zakona Islamska zajednica ne može očekivati upravljanje novim muslimanskim grobljem, poručuje Lalević. Ostaje da je parcela kako je propisano državnim rješenje u nadležnost grada i da o njenom uređenju treba zajednički da vode računa.

Reakcija na nedavnu odluku beranske skupštine da ne dozvoli Islamskoj zajednici da upravlja novim mezarjem očekuje se na džemaskoj skupštini koja će biti održana u džamiji u Haremima.

Vanja Rakonjac, RTCG

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније