Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

11. 09. 2019. 13:17   >>  13:18 6

ĆALOVIĆ PREDLAŽE

Imovinu od kriminala u dobrotvorne svrhe

Crna Gora po ugledu na Italiju treba da propiše načine upravljanja imovinom koja je stečena kriminalom, kako bi se ona nakon oduzimanja iskoristila u dobrotvorne i humanitarne svrhe, poručila je Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović.

 

Ona je na konferenciji o oduzimanju i upravljanju imovinom koja je stečena kriminalom, kazala da se iz pravosudnih i sudskih presuda ne brišu samo imena osoba kojima se sudilo, nego i neke osnovne informacije preko kojih bi moglo da se zaključiti kuda idu tokovi novca i narkotika.

"Čak kada se ta imovina trajno oduzme ona se ne koristi, tako da treba da se obezbijedi da po ugledu na Italiju Crna Gora propiše i načine upravljanja imovinom i korišćenja te imovine“, istakla je Ćalović.

Kako je kazala imovina koja je oduzeta od kriminalaca treba da bude data na korišćenje u humanitarne i dobrotvorne svrhe.

„Osnovne informacije, koje su iznešene na javnim suđenima se brišu pravosnažnim presudama i onda ne mogu da se analiziraju način na koji su postupali tužilaštvo i sudovi“, kazala je Ćalović.

Generalna direktorica direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijana Laković rekla je da u okviru opštih demokratskih procesa u Crnoj Gori koji uključuju promjenenu političkom, ekonomskom i zakonodavnom sistemu, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala predstavlja značajan dio.

"Opredeljenje za odlučnu i beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Crna Gora pokazuje u kontinuitetu", kazala je Laković.

Prema njenim riječima, sigurnost svakog građanina je na prvom mjestu i zbog toga je Vlada opredijeljena da stvara uslove koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje svih organa za sprovođenje zakona.

Kako je navela, nulti stepen tolerancije prema kriminalu i korupciji motiv je kojim se Vlada vodi kako bi se suprostavila takovim pojavama.

"Međutim, trebamo biti svjesni da borba protiv organizovanog kriminala nigdje nije otpočeta, ni završena preko noći“, istakla je Laković.

Ona je navela da je Ministarstvo pravde zaduženo za izradu predloga zakonskih rješenja kako organizacije, tako i za funkcionisanje pravosuđa.

Ambasador Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, kazao je da je oduzimanje imovine stecene kriminalom važna tema i ključni instrument u borbi protiv kriminala i korupcije.

„Crna Gora je postigla neki nivo napretka, ali to pitanje je još za zabrinutost“, istako je Orav.

On je podsjetio na posljednji izvještaj Evropske komisije gdje je ukazano da Crna Gora treba da pojača napore i sprovodi finansijske istrage u isto vrijeme sa kriminalnim istragama.

"Jake i nezavisne institucije ostaju ključna stvar u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", poručio je Orav.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније