Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

10. 09. 2019. 16:29   >>  16:29

VIŠE OD POLA ŽENE

Na evidenciji ZZZ više od 11 hiljada lica sa invaliditetom

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno ima 11.067 lica sa invaliditetom. Više od polovinu čine žene, 60 odsto. Najviše lica sa invaliditetom dobilo je status po osnovu rješenja za profesionalnu rehabilitaciju ZZZCG, kazala je savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Gracijela Rakonjac.

Invalida rada II i III kategorije je 6,4% , kategorisane omladine ima 5,1% .

Najviše lica sa invaliditetom u Beranama

Najveći broj lica sa invaliditetom je u opštini Berane 2.655 ili 23,99% (žena 1.515 ili 57,06%).

U Rožajama je 2.082 , Bijelom Polju 1.031, Podgorici 698.

Za osam mjeseci zaposleno više od 600 lica sa invaliditetom

Prema podacima Poreske uprave, u periodu od 1. januara do 4. septembra 2019. zaposlenje je dobilo 635 lica sa invaliditetom, od čega je 339 žena ili 53,38%.

Najviše je zaposlenih iz kategorije lica koja su dobila status po rješenju komisije za profesionalnu rehabilitaciju Zavoda za zapošljavanje 572 ili 90,08% (žena 314 ili 54,89%) I kategorisane omladine 43 ili 6,77% (žena 15 ili 34,88%).

ZZZCG realizuje brojne projekte usmjerene ka OSI

Zavod je 25.04.2019. objavio javni poziv za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom ukupne vrijednosti 3 miliona eura. Po osnovu tog javnog poziva, odobreno je finansiranje 57 projekata čiji je opšti cilj unaprijeđenje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom.

Realizacija takvih projekata započela je krajem jula ove godine, a njihova implementacija nastaviće se i u 2019. U okviru projekata, biće uključena 383 lica sa invaliditetom, od čega će 287 lica biti zaposleno tokom trajanja projekta, a 134 lica sa invaliditetom će biti zaposlena nakon završetka projekta, u najkraćem trajanju od devet mjeseci.

Iz godine u godinu povećava se broj poslodavaca koji ostvaruju pravo na subvencije za zaposlena lica sa invaliditetom, a što je vidljivo iz izvještaja o radu Zavoda.

“Očekivano je da broj zaposlenih lica čiji poslodavci ostvaruju pravo na neku od subvencija propisanih Zakonom bude veći, s obzirom na to da postoji kontinuirani rast zahtjeva za ostvarivanje prava po osnovu zapošljavanja ovih lica”, kažu iz Zavoda.

Predrasude i neadekvatna obrazovna struktura utiču na zaposlenje OSI

Kada govorimo o razlozima zbog kojih se poslodavci odlučuju na uplaćivanje posebnog doprinosa umjesto zapošljavanjal ica sa invaliditetom, iz Zavoda objašnjavaju da su predrasude jedan od glavnih razloga.

“Predrasude poslodavaca u smislu radnih sposobnosti lica sa invaliditetom. Podaci, takođe, govore da je neadekvatna obrazovna struktura i nedostatak stručnih kvalifikacija i vještina jedan od razloga nezaposlenosti lica sa invaliditetom”, navodi savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Gracijela Rakonjac.

Iz godine u godinu povećava se broj poslodavaca koji ostvaruju pravo na subvencije za zaposlena lica sa invaliditetom, a što je vidljivo iz izvještaja o radu Zavoda.

“Očekivano je da broj zaposlenih lica čiji poslodavci ostvaruju pravo na neku od subvencija propisanih Zakonom bude veći, s obzirom na to da postoji kontinuirani rast zahtjeva za ostvarivanje prava po osnovu zapošljavanja ovih lica”, kažu iz Zavoda.

Najviše lica sa invaliditetom zaposleno je na pomoćnim poslovima

Na osnovu evidencije o poslodavcima koji zapošljavaju lica sa invaliditetom i ostvaruju pravo na subvencije u skladu sa Zakonom, u Zavodu kažu, da je najviše lica zaposleno na pomoćnim poslovima, bilo da se radi o uslužnoj, administrativnoj ili proizvodnoj djelatnosti.

Poslodavci imaju brojne subvencije za zapošljavanje OSI

Poslodavac koji zaposli lice sa invaliditetom ima pravo na subvencije, podsjećaju iz ZZZCG. Subvencije se odnose na sljedeće:

- bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta I uslova rada za zapošljavanje licasainvaliditetom;

-kreditna sredstva pod povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme I alata potrebnog za zapošljavanje lica sai nvaliditetom;

-učešće u finansiranju ličniht roškova asistenta (pomagača u radu) lica sa invaliditetom;

-subvencije zarade lica sa invaliditetom koje se zaposli.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније