Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Beta,Radio Jadran, Objavila: M.M.Lj. ]

10. 09. 2019. 09:24   >>  10:54

NA IZLAZU IZ BOKE

Djevojčica zbog meningitisa evakuisana sa kruzera

Kruzer "MSC Opera" na izlazu iz Kumborskog tjesnaca u Boki Kotorskoj zatražio je sinoć preko Pomorskog operativnog centra Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore hitnu evakuaciju petogodišnjeg djeteta zbog bolesti, objavili su lokalni mediji.

 

Obavešteni su svi državni organi – Sektor granične policije, Operativno-komunikacioni centar, Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Turistički čamac "Gracijana" i plovilo pilotske službe Luke Kotor su preuzeli dijete u pratnji brodskog doktora i roditelja i prevezli ga do luke Zelenika, gdje su ga čekali ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, agent brodara MSC i lučke vlasti.

Bolesno dijete je iskrcano sa broda u 22.00, a 12 minuta kasnije stiglo je u luku Zelenika, gdje je iskrcano u pratnji roditelja i još jednog djeteta.

Kako prenosi Radio Jadran, mala pacijentkinja sa roditeljima i mlađim djetetom, odvezena  je na Intenzivno odjeljenje Bolnice Meljine. Međutim, pošto u Bolnici nema pedijatara kolima Hitne pomoći upućeni su u kotorsku Opštu bolnicu.

Tu je odmah smještena na infektivno odjeljenje, gdje je primio konsultativni infektolog doctor Aleksandar Zekić.

“Negdje oko ponoći primio sam djevojčicu koja mi je upućena sa sumnjim na meningitis. Obavio sam pregled  i dijagnostiku. Uradio sam to uz velike napore, oko 1 sat poslije ponoći, jer je djevojčica sa samo 5 godina. Potvrdio sam gnojni bakterijski meninigitis. Zbog ozbiljnoti bolesti i potrebe za intezivnim liječenjem uputio sam dijete u Institut za bolesti djece KC Crne Gore, uz konsultiju sa dežurnim infektologom i pedijatrom”, kaže za Radio Jadran doktor Zekić.

U Opštoj bolnici  Kotor su preduzeli sve protokolorane i preventivne mjere u ovakvim slučajevima zaraznih bolesti. Dati su lijekovi za prevenciju porodici i medicinskon osoblju, obaviještena je i epidemiološka služba Doma zdravlja Kotor.

O akciji medicinske evakuacije sa "MSC Opere" bila je obaviještena i obalna radio-stanica Dubrovnik radio, jer se evakuacija oboljelog putnika odvijala i u hrvatskim teritorijalnim vodama sjeverno od rta Oštro.

Dubrovnik radio je takođe ponudio pomoć, ali za tim nije bilo potrebe jer su reagovale crnogorske službe uz prethodno dobijenu saglasnost hrvatskih organa.

"MSC Opera" nastavila je krstarenje Mediteranom i trenutno iz Boke plovi ka grčkoj luci Mikonos.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније