Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

07. 09. 2019. 12:12 >> 12:13
9

DRUŠTVO NOVINARA

"MO uvodi neprimjerenu praksu ruganja novinarima"

Društvo profesionalnih novinara osudilo je, kako su kazali, "uvođenje neprimjerene prakse javnog obavljivanja pitanja, što je juče učinilo Ministarstvo odbrane izrugivajući se pitanjima koje su poslale kolege iz lista Dan".

 

Generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Mila Radulović ocijenila je da "službenici državnih organa, koje plaćaju građani, ne treba da prosuđuju da li su naša pitanja zlonamjerna, glupa, tendenciozna, nepismena, kao što često rade, već su dužni da odgovore na njih." 

"A odgovor može biti i 'bez komentara', kao što su juče objavili na društvenim mrežama, uz kopiju pitanja koja su dobili od kolega.
Sloboda izražavanja, koju štiti Evropski sud za ljudska prava, podrazumijeva i pretjerivanje ukoliko je u interesu javnosti. Javna debata oko poligona MO na Sinjajevini, svakako je nešto što spada u taj korpus", smatra Radulović.

Ona je kazala da očekuju da MO sporni post ukloni sa društvenih mreža kojim, kako je ocijenila, "stvara novu praksu postupanja vladinih službenika".

"Umjesto da građanima objasne zašto funkcioneri imaju enormne privilegije u odnosu na one koji ih plaćaju, vladini resori i sama Vlada proglašavaju informacije od javnog interesa tajnom, a sa novinarima pokušavaju da se sprdaju. Da li je to u prilog slobode medija kojom Evropska komisija uslovljava napredak države, treba li da počeno da strahujemo i od pitanja koja postavljamao kao što to već rade kolege u nama susjednim državama. Adresa za kršenje Kodeksa novinara je ombudsman, Zakon o medijima propisuje proceduru demantija i ispravke. Pa molimo da naučite kako se reaguje na novinarske i medijske omaške, greške i kršenje Kodeksa", zaključila je Radulović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније