Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

06. 09. 2019. 19:11   >>  19:09

GREEN HOME

Ministarstvo da se izjasni o stavljanju oznake tajnosti

Nevladina organizacija Green home zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da se izjasni zašto su na preliminarne izvještaje o procjeni uticaja na životnu sredinu za hidroelektrane (HE) "Vriela", "Muras" i "Dobrinje" na rijeci Cijevni stavili oznaku tajnosti.

Predstavnica NVO Green home Nataša Kovačević, kao članica Savjeta za vode i kandidat Komisije za vodoprivredne odnose Crne Gore i Albanije, nakon potpisane izjave o povjerljivosti, dobila Preliminarne izvještaje o procjeni uticaja na životnu sredinu za HE "Vriela", "Muras" i "Dobrinje" na rijeci Cijevni.

Na te izvještaje, kako su rekli, Ministarstvo održivog razvoja i turizma iz nepoznatog razloga stavilo je oznaku tajnosti.

"Sa obzirom na to da više nije jasno čije interese, javne ili privatne, štiti i predstavlja taj resor, tražimo da se hitno i javno izjasne zbog kojeg tačno razloga i na osnovu kojeg propisa je to urađeno", navodi se u saopštenju.

Iz te NVO su rekli  da je jasno je da oznaka tajnosti nema nikakvog smisla i krši ključne odredbe Arhuske i ESPOO konvencije, kao i zakona o dostupnosti informacija i učešću javnosti u donošenju odluka i o strateškoj i procjeni uticaja na životnu sredinu.

"Kako je posljednjih godinu protok informacija, nezainteresovanost institucija za efikasno rješavanje problema i sada skrivanje podataka dostiglo sve tačke nelogičnosti, skloni smo vjerovati da je ovom neuspjehu doprinijelo i lobiranje interesnih grupa", naveli su iz Green houma.

Iz te NVO rekli su da je tu pretpostavku potrebno ispitati i iskontrolisati rad eventualno uključenih crnogorskih kompanija.

"Nije nepoznato da su crnogorske građevinske kompanije i projektantske kuće u prethodnom periodu sarađivale na projektima izgradnje HE u Albaniji, na primjer Bemax građevinski radovi na HE Ashta 1 i Ashta 2 u Albaniji", dodali su.

Kako su naveli, sa obzirom na kontroverzne korake koji su do sada preuzeti, Grin houm je tražio pristup informacijama bilateralne i diplomatske komunikacije ili svih dopisa poslatih iz resornih ministarstava Sekretarijatu konvencije o prekograničnim uticajima i povratnih informacija.

Iz te NVO pitali su zbog čega su ti izvještaji proglašeni tajnom kada su u istom slučaju 2013. godine, prilikom preispitivanja prekograničnih uticaja na životnu sredinu planirane izgradnje HE "Buk Bijela" i "Foča" na rijeci Drini u Bosni i Hercegovini (BiH) i HE "Brodarevo 1 i 2" na Limu u Srbiji, dobijeni izvještaji stavljeni odmah na uvid javnosti.

"Ministarstvo je tada sa Agencijom za zaštitu životne sredine formiralo multidisciplinarnu 15-članu komisiju, sa zadatkom da utvrdi prekogranične uticaje na životnu sredinu na teritoriji Crne Gore, koji mogu biti izazvani realizacijom planiranih projekata", dodali su iz NVO Green home.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније