Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

06. 09. 2019. 07:10   >>  07:09 3

PISMO SDMCG

Ljekari odlaze zbog najnižih plata u Evropi

Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) uputio je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću u kojem ističu da je zdravstveni sistem proteklih nekoliko godina zbog niskih plata napustilo preko 150 mladih ljekara i specijalista, koji su trebalo da budu nosioci posla u bolnicama i domovima zdravlja, piše Dan.

U pismu, koje je potpisala predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić, ističu da su podstaknuti činjenicom da Vlada već intenzivno radi na planiranju budžeta za iduću godinu.

"Crnogorski ljekari su danas, nakon značajnih povećanja zarada u Srbiji i Rumuniji, zvanično najslabije plaćeni ljekari u Evropi, a to nas nikako ne približava EU čijem članstvu stremimo. Obraćamo vam se sa molbom da sa vama održimo sastanak na kojem bi se razmatrala mogućnost povećanja zarada ljekarima zaposlenim u javnom zdravstvenom sistemu Crne Gore. Nesporna je činjenica da sve više crnogorskih ljekara odlazi iz javnog sektora", navode u SDMCG.

Na osnovu njihovih podataka, kako su kazali, u posljednje četiri godine crnogorsko javno zdravstvo napustilo je oko 10 odsto ljekara.

"Među njima su najviše zastupljeni mladi ljekari, sa tek svršenim studijama, kao i stručnjaci srednje generacije koji su trebali dati snažan doprinos podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite. Oni će, nažalost, svoje profesionalne karijere graditi van granica Crne Gore, na čemu je država Crna Gora na velikom gubitku, a što osjećaju i sami pacijenti. Kako sada stvari stoji, situacija u najrazvijenijim državama članica Evropske unije ukazuju da će se ovaj odliv najperspektivnijeg kadra nastaviti. Nedavno je šef Savezne ljekarske komore Njemačke Frank Ulrih Montgomeri ocijenio da će u narednih pet do deset godina Njemačkoj biti potrebno 20 odsto više ljekara nego do sada, a što znači 75.000 novih radnih mjesta za ljekare, prvenstveno sa zapadnog Balkana. Dodatno, Eurostat je objavio da je u periodu između 2005. i 2016. godine udio ljekara starosti iznad 55 godina porastao sa 27 odsto na 37 procenata u EU. Dakle, ljekari u EU su i sve stariji, a to tržište rada se otvara sa značajnim pogodnostima za ljekare iz regiona. Za očekivati je da se trend migracije ljekara iz Crne Gore ka zemljama članicama EU samo povećava", ističu u sindikatu.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније