Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

06. 09. 2019. 06:33 >> 06:33

STRUČNA JAVNOST

Država mora da zaštiti Tomkiće

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama će tek da donese odluku da li će podnijeti žalbu na presudu po kojoj je Beranac Aleksandar Savović osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti sugrađaninu Igoru Tomkiću i osobama koje ga podržavaju, tako što je u julu postavio prijeteći video snimak na društvenoj mreži Instagram, rečeno je Pobjedi u odgovoru koji je potpisao državni tužilac Marko Bojović.

 

"Nakon što bude dostavljen ovjereni prepis presude Osnovnog suda u Beranama, kojom je A. S. iz Berana oglašen krivim zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti izvršenog na štetu oštećenog I. T. iz Berana i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, Osnovno državno tužilaštvo u Beranama će donijeti odluku da li će protiv naznačene presude izjaviti žalbu" piše u odgovoru ODT-a.

Obeshrabren

Iako osuđen za drugi nasrtaj na hrvatsku porodicu Tomkić, sud je Savoviću ukinuo pritvor, što je za Igora Tomkića obeshrabrujuće.

"Nijesam uzeo advokata, jer sam vjerovao da će sud da donese pravednu odluku, ali pogriješio sam", rekao je Tomkić razočarano.

On je naglasio da nijesu u pitanju samo on i njegova porodica, već da se mještani naselja Dolac ne osjećaju bezbjedno zbog odluke suda da pusti Savovića, nakon što je više puta napao Tomkiće, ali i javno zaprijetio onima koji ga podržavaju.

Da država mora odmah pokrenuti niz mjera kako bi zaštitila Tomkiće, smatra Milan Radović iz Građanske alijanse.

"U slučaju ponavljanja napada treba donijeti maksimalne zakonom propisane kazne. Država, a prije svega pravosudni organi, sa posebnom osjetljivošću i senzibilitetetom treba da pristupe ovom predmetu i obezbijede zaštitu Tomkićima", kaže Radović za Pobjedu.

Ističe da ovo naročito država treba da učini, jer Savović nije pokazao kajanje.

"Na ovaj način, iako formalno-pravno je priča zaokružena, žrtva i dalje trpi nepravdu, a posebno što osjećaj ugroženosti i dalje ostaje. Ako znamo da je Berane mala sredina, strah kod Tomkića je opravdan", kaže Radović.

Odgovornost

Puštanjem Savovića na slobodu nije zadovoljan ni predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

"Slučaj Tomkić dirnuo je cijelu dobronamjernu, siguran sam ubjedljivo većinsku, Crnu Goru. Igor Tomkić sa svojim bližnjima brani one vrijednosti našeg društva kojim se dičimo. Kako da budemo zadovoljni puštanjem na slobodu Savovića koji je već pokazao sklonost ka ponavljanju krivičnog djela? Kako ta odluka utiče na atmosferu u kojoj žive Tomkići? Jasni su odgovori na ova pitanja. Izražavam opravdanu bojazan da Savović ne nastavi s radnjama kakvim je sklon i da pored efektne akcije policije i tužilaštva, koji su pokazali odlučnost, opet se suočimo s onima koji bi da nas vrate u devedesete. No, tada odgovornost neće biti samo na njima", upozorava Vuksanović.

Da nije jednostavno komentarisati nepravosnažne presude smatra i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, koji je juče Pobjedi rekao da je važno voditi računa da se ne ugrozi nezavisnost sudstva i postupajućeg sudije.

"Prema raspoloživim podacima Savjeta, žalbe će uložiti i tužilaštvo i odbrana pa će se tek nakon pravosnažne presude moći konkretnije govoriti o djelotvornosti sudske zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori", kaže Zeković.

Kada je riječ o odmjeravanju kazne za krivično djelo učinjeno iz mržnje predviđene su, dodaje on, posebne okolnosti i to je prepoznao naš Krivični zakon.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније