Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

03. 09. 2019. 10:33 >> 10:44

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Cilj bolji standard zdravstvenih radnika

Ideja da će se izmijeniti uslovi i kriterijumi za studente medicine u Crnoj Gori, saopštena na godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), nije stav Ministarstva zdravlja ni Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. Jedinstveni stav resornog ministarstva i države je da se nađe efikasan model da se poboljša standard zdravstvenih radnika, uključujući i mogućnost povećanja zarada, istakli su u saopštenju.

Zdravstveni radnici su stub svakog zdravstvenog sistema i ako želimo kvalitetan zdravstveni sistem moramo, pored ostalog, imati i zadovoljnog zdravstvenog radnika, saopštili su iz resornog ministarstva.

"Ministarstvo zdravlja, sprovodeći politiku Vlade Crne Gore, u kontinuitetu kreira ambijent, kojim omogućavamo svim zaposlenima u javnim zdravstvenim ustanovama bolji standard, optimalne uslove za rad, nabavkom kvalitetne, savremene medicinske opreme, kao i edukaciju i stručno usavršavanje zdravstvenih radnika na svim nivoima", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je u protekle dvije godine crnogorski zdravstveni sistem bogatiji je za 234 ljekara specijlaiste, dok je trenutno 430 ljekara na specijalizaciji. 

"Činjenice su sljedeće: u prethodnom periodu, zahvaljujući značajnim ulaganjima Vlade Crne Gore za stambenu zadrugu „Zdravstvo“, 322 zaposlena u zdravstvenom sistemu Podgorice, Nikšića i Tivta dobilo je stanove pod povoljnim uslovima, a trenutno po istom modelu, zajedno sa socijalnim partnerima i lokalnim samoupravama radimo na rješavanju stambene problematike za zaposlene u Pljevljima, Beranama, Cetinju, Kotoru, Budvi, Bijelo Polju i Andrijevici. U rekonstrukciju i adaptaciju postojećih radnih prostora Vlada Crne Gore je, kroz prvu fazu projekta energetske efikasnosti za 15 objekata uložila 9,5 miliona eura, a kroz drugu fazu obuhvaćeno je 18 objekata, za šta je opredijeljeno šest miliona eura."

Istakli su i da je u prethodnom periodu Vlada nabavila savremenu medicinsku opremu za sve zdravstvene ustanove u vrijednosti od gotovo 11 miliona eura, a u ovoj godini je za tu namjenu opredijeljeno pet miliona eura.

"Vlada Crne Gore za program kontinuirane medicinske edukacije na godišnjem niovu izdvaja pola miliona eura", naveli su u saopštenju.

Relizujući navedene politike Ministarstvo zdravlja obezbjeđuje građanima dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu i veće zadovoljstvo zdravstvenih radnika. 

Jedinstveni stav Ministarstva zdravlja i države Crne Gore je da se nađe efikasan način i model da se poboljša standard zdravstvenih radnika, uključujući i mogućnost povećanja zarada.

U saradanji sa socijalnim partnerima-reprezentativnim sindikatima, Fondom za zdravstveno osiguranje i menadžmentima zdravstvenih ustanova, uz nedvosmislenu podršku Vlade Crne Gore, radi se na iznalaženju načina za povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu.

Kako su istakli na taj način ljekari će dobiti profesionalnu satisfakciju i imati veću motivacu da svoj radni angažman nastave u Crnoj Gori.

"Da idemo u dobrom pravcu govori i činjenica da sve veći broj ljekara iz centara iz okruženja iskazuje želju da svoj radni angažman zasnuje u ustanovama u okviru zdravstvenog sistema Crne Gore", zakljkučuje se u saopštenju. 

    

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније