Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

30. 08. 2019. 18:53 >> 18:52

ZZZ SAOPŠTIO

Kroz deset projekata biće uključeno 65 OSI

U Beranama, Plavu, Gusinju, Andrijevici, Rožajama i Petnjici kroz deset projekta zapošljavanja osoba sa invaliditetom (OSI) biće uključeno njih 65 sa evidencije nezaposlenih, saopštla je šefica Biroa rada Berane, Bojana Arsović.

Iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) kazali su da je riječ je o značajnim projekatima za koje su oni, putem grant šema, izdvojili 439.784 EUR u cilju smanjenja broja nezaposlenih OSI.

“OSI sa evidencije će u prvom dijelu projekta biti uključeni u program obuke za određena zanimanja”, rekla je Arsović.

Prema njenim riječima, nakon toga 44 osobe će biti zaposlena kod izvođača ili njihovih projektnih partnera, u trajanju od pet meseci, a nakon završetka projekta njih 23 će ostati da rade najkraće 12 mjeseci.

Kako je navela, ZZZ subvencionira zarade OSI u bruto iznosu od 75 odsto za prvu godinu zaposlenja, dok u drugoj godini taj iznos je 60 odsto bruto zarade, a u svakoj narednoj 50 odsto.

“Ta subvencija se odnosi na osobe kojima je Komisija za profesionalnu rehabilitaciju utvrdila laki procenat invaliditeta, do 50 odsto, a za lica kojima je utvrđen procenat invaliditeta veći od 50 odsto, za svaku godinu zaposlenja ZZZCG subvencionira zarade u iznosu od 75 odsto”, objasnila je Arsović.

Ona je podsjetila da 59 poslodavaca u Beranama koristi subvencije zarada, zapošljavajući 92 osobe.

Arsović je naglasila da je ohrabrujuće to što se taj broj iz mjeseca u mjesec povećava, ali opet, nedovoljno s obzirom na broj OSI koja se nalaze na evidenciji.

“Pozivam poslodavce da iskoriste mogućnosti koje im nudi Zavod, a odnose se na subvencije zarada OSI, na besplatno opremanje i prilagođavanje radnog mjesta tom licu, kao i određivanje asistenta, kome je to neophodno”, saopštila je ona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније