Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

28. 08. 2019. 07:22 >> 07:40

ŽICG

Potrebna sanacija mosta, vozovi idu 10 na sat

Konstrukcija mosta na rječici Moravi na pruzi Nikšić - Podgorica u blizini putnih prelaza Sekulići i Ždrebaonik je, za sada, u stabilnom stanju. Potrebno je, međutim, da se u što kraćem roku, dakle dok još traje sušni period, završi izgradnja pristupnog puta i ojača čeoni zid mosta, po glavnom projektu i dopunama projekta, a po nalogu stručne komisije, saopšteno je iz Željezničke infrastrukture (ŽICG).

Za sada bezbjedno

"Za sada je sigurna vožnja preko ovog mosta, a stanje kolosijeka se geodetski prati kroz tekući rad dionica održavanja pruge ŽICG. Preko mosta se saobraćaj odvija uz ograničenu brzinu kretanja vozova od maksimalno deset kilometara na sat," kazali su iz ŽICG.

Predstavnici ŽICG su naveli da detalje projektnih i tehničkih rješenja ne posjeduje ŽICG, jer projektom i radovima upravlja Uprava za željeznice.

"U prethodnom periodu nije bilo investiranja u samu konstrukciju mosta, osim što je preko mosta urađen novi gornji stroj pruge, u dijelu radova remonta gornjeg stroja pruge Nikšić - Podgorica," saopštili su predstavnici ŽICG i dodali da za sada ne planiraju rekonstrukciju ovog mosta, jer na njemu nije bilo oštećenja prije radova na izgradnji pristupne saobraćajnice.

"Očekujemo da će se u dijelu realizacije projekta izgradnje pristupne saobraćajnice izvesti određeni radovi sanacije i ojačanja čeonih zidova mosta i nasipa ispred i iza mosta, što se shodno zakonskoj regulativi rješava kroz projekat i radove koje realizuje Uprava za željeznice", poručili su predstavnici ŽICG.

Naveli su da je Uprava za željeznice investitor izrade projekta i izvođenja radova izgradnje pristupnog puta uz prugu Nikšić – Podgorica - putni prelaz Sekulići – putni prelaz Ždrebaonik u opštini Danilovgrad, koji se finansira iz kapitalnog budžeta, a čijom izgradnjom je predviđeno ukidanje putnog prelaza Ždrebaonik. Novi lokalni put je dužine 496 metara.

-U septembru prošle godine izvođač radova, podgorička kompanija ,,Tošković“, započeo je pripremne radove na izgradnji pristupnog puta uz prugu Nikšić – Podgorica, da bi 28. novembra prošle godine zbog većeg iskopa u nasipu pruge i u zoni mosta na rijeci Moravi, a usljed većih kišnih padavina te s tim i povećanje nivoa vode rijeke, iz bezbjednosnih razloga ŽICG obustavila željeznički saobraćaj na pruzi Nikšić – Podgorica – podsjetili su iz ŽICG i dodali da je Uprava za željeznice, kao investitor, organizovala rad posebne stručne komisije i nakon izvođenja hitnih privremenih mjera (kameni i zemljani nabačaj u nasipu pruge i pored čeonog zida mosta) 3. decembra prošle godine uspostavljeno je redovno odvijanje željezničkog saobraćaja, uz ograničenu brzinu kretanja vozova od deset km/h, koja je i danas na snazi.

- O daljim dešavanjima i aktivnostima tokom ove godine od Uprave za željeznice, Željeznička infrastruktura nema informacija o planiranim aktivnostima na ovom dijelu, ali svakako znamo da nije iskorišćen sušni – ljetnji period za nastavak i završetak radova, niti su izvođeni bilo kakvi radovi na ovom gradilištu – rekli su predstavnici ŽICG.

Most na Moravi je star 71 godinu. Rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Nikšić - Podgorica realizovana je u periodu od 2006. do 2012. godine i koštala je oko 64 miliona eura, a finansirana je iz kreditnih sredstava Češke eksportne banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније