Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

26. 08. 2019. 07:16   >>  07:17 5

ŠEHOVIĆ

U školstvo ćemo uložiti 50 miliona eura

Ministar prosvjete Damir Šehović saopštio je da Ministarstvo ulaže dugoročno i za prave stvari, ističući da je narednih godina za prosvjetu planirano 38 kapitalnih projekata vrijednih 50 miliona eura.

Ako sve bude išlo planiranom dinamikom, izgradnja vrtića u Rožajama, podgoričkom Bloku 6, Pljevljima i Herceg Novom, počeće ove godine, najavio je za Pobjedu ministar prosvjete Damir Šehović. U intervjuu za naš list Šehović otkriva da će pažnju ovog resora u najskorijem periodu zaokupiti realizacija projekta uvođenja digitalnih učionica i tzv. promjena etosa škole - usmjeravanje i osposobljavanje učenika da umjesto za ocjenu uče za znanje.

Govoreći o izvjesnim infrastrukturnim kapitalnim ulaganjima u obrazovanje planiranim za naredni višegodišnji period, Šehović je potvrdio da će se graditi i vrtići u Siti kvartu, Bloku 6, na Tuškom putu, još jedan na Starom aerodromu, na Zlatici, te u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Baru i Ulcinju, dok će još jednu gimanziju dobiti Podgorica, a škole Zabjelo, Tološi, u Siti kvartu, Karabuško polje, Bijelo Polje i Rožaje.

Gradiće se, kako je kazao, i pet sportskih sala. Šehović napominje da je teško govoriti o velikim infrastrukturnim projektima u jednogodišnjem kontekstu, pa će tako, kako je kazao, naredne godine neki veliki projekti započeti u proceduralnom smislu, neki će početi da se grade, dok će pojedini biti završeni. U godinama pred nama, kako je precizirao, planiranih 38 kapitalnih projekata vrijednih 50 miliona eura, potvrda su da je opredjeljenje da se ulaže dugoročno i za prave stvari.

"Kad je riječ o rokovima, dodaću i da je u interesu Vlade Crne Gore i Ministarstva prosvjete, kad smo već opredijelili ili planirali sredstva za ove namjene, da projekte što prije privedemo kraju. Dakle, eventualna prolongiranja koja se katkad dešavaju, skoro uvijek budu posljedica procedura, tenderskih i ostalih, na koje niti možemo, niti želimo da utičemo. No, rekao bih da smo uhvatili zamah kad su interne procedure u pitanju, koje ne produžavamo ni dan više od onoga što moramo, a što ima uticaj na to da projekte realizujemo sve brže. Zapravo, ako bih morao da se odlučim za nešto na šta sam u dijelu investicija posebno ponosan, to bi vjerovatno bila upravo efikasnost tima Ministarstva prosvjete, koji radi ne da bi prolongirao kroz nepotrebnu birokratizaciju, nego da bi završio posao koji mu je dat. I to ne bilo kako, nego najbolje što umije", kazao je Šehović.

U prethodnom periodu, kako je više puta govoreno, nastojao se vratiti kredibilitet stručnom obrazovanju kroz, između ostalog, realizaciju dualnog obrazovanja i podršku učenicima koji upisuju treći stepen. Akcenat je, po riječima ministra prosvjete, stavljen na sprovođenje kvalitetne prakse. Tako će od septembra dualnu nastavu pohađati 800 učenika, dok će za deficitarna zanimanja u stručnim školama biti opredijeljeno preko 700 stipendija.

2Napraviti nešto sopstvenim rukama nije za stid, već za ponos. Znati razložiti svijet oko sebe, znati kako funkcioniše - od računara do mobilnih telefona, je li to mala stvar? Da nije, razumjeli su svi oni roditelji i djeca koja se, u sve većem broju, odlučuju za srednje stručne škole, uključujući odlikaše i nosioce diplome „Luča“", poručio je Šehović.

Ocjenjujući da je osnovna potreba našeg obrazovnog sistema kvalitetnije razumijevanje procesa i povezivanje lekcija iz raznih oblasti, on ističe da je u postizanju tog cilja, digitalizacija jedan od važnih mehanizama. Kako pojašnjava, digitalizacija ne znači staviti u učionicu računar koji ne znaju da koriste ni nastavnici ni đaci, već koristiti internet i računare kako bi približili sadržaj djeci ili ih podstakli da sami kreiraju neki novi sadržaj.

Resorno ministarstvo će u saradnji sa Britanskim savjetom, po riječima Šehovića, u narednom periodu distribuirati oko 4000 mikrobit računara svim crnogorskim osnovnim školama. Uporedo sa Telekomom je, kako je pojasnio, potpisan sporazum o širenjem interneta u 150 područnih jedinica škola, dok su matične jedinice već pokrivene.

"Dodatno, oko 3 miliona eura biće usmjereno isključivo u opremanje školskih kabineta informatičkom opremom. No, to je tek prvi korak, jer digitalizacija podrazumijeva upotrebu interneta, računara i programerskih vještina ne samo u nastavi informatike, već u nastavi drugih predmeta", kazao je Šehović.

Komentarišući najavljene izmjene određenih predmetnih programa, tj. modifikacije u zastupljenosti pojedinih opšteobrazovnih predmeta u stručnim školama, Šehović ističe da je sa adresa Ministarstva i Centra za stručno obrazovanje poručeno da će opšteobrazovni predmeti i dalje činiti ogroman segment programa srednjih stručnih škola, ali u kojima se paralelno mora razvijati praktično znanje zbog koga se đaci i odlučuju za stručne škole. Prethodno, najavljeno izmještanje jedne grupe opšteobrazovnih predmeta iz kategorije obaveznih u izborne, u okviru pojedinih modularizovanih obrazovnih programa u srednjim stručnim školama, izazvalo je burne reakcije stručne javnosti, Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta koji su tvrdili da će najavljene izmjene dovesti u pitanje koncept građanskog društva, a umjesto slobodnih građana stvarati podanike.

"Građanin i građansko društvo nijesu sinonim za puko teorijsko znanje. Građansko društvo, rekao bih, u sebi sadrži prije svega otvorenost za različite potrebe jedinki, građana sa integritetom i njihovih organizacija. A takvi građani se stvaraju kako drugačije do balansiranim odnosom teorijskog znanja i njegove praktične primjene sa dobrim namjerama ", kazao je Šehović.

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније