Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG

25. 08. 2019. 19:53   >>  19:53 28

ISTORIČARI PORUČUJU

Prekinuti sa manipulacijama simbolima

U Crnoj Gori se ne mogu održavati skupovi, a da se ističu nacionalni simboli druge države, bez zastave ili grba naše države.To za TVCG kažu istoričari, koji poručuju da se mora prekinuti sa ideološkim manipulacijama simbolima u cilju širenja nacionalizma. Apeluju na nadležne da, umjesto tolerisanja, sankcionišu one koji ne poštuju simbole Crne Gore.

Multikonfesionalni i međuetnički sklad godinama su jedno od glavnih obilježja crnogorskog društva. Zato svi narodi koji žive u našoj državi imaju Ustavom zagarantovano pravo da uživaju u svim obilježijima svog identiteta.

"I ako se to radi u skladu sa pripisima, odnosno normama i ako je to moralno utemeljeno, a pravne norme proizilaze iz morala, moralnih normi, tako je od rimskog prava do naših dana, sve je to legitimno, pod uslovom da je legalno", naglašava istoričar Novak Adžić.

Ali pravo, kažu stručnjaci, prestaje tamo gdje počinje njegova zloupotreba.

"U Crnoj Gori je veliki problem što se vrši politička instrumentalizacija, i ideološka manipulacija sa simbolima u cilju širenja nacionalizma, a svaki nacionalizam nužno završi u šovinizam i zločine. Ne mogu se održavati skupovi, a da se ističu nacionalni simboli, bez isticanja državne zastave, odnosno državnog grba, simbola države Crne Gore", ističe Adžić.

"Ako se spuštite u česta putovanja ili obilazak naše obale vidjećete tamo mnogo polovila koja nose simbole, odnosno bajrake one države koja je 1918. pokorila Crnu Goru", kaže književnik i istoričar Boro Cimeša.

A kako, kaže Cimeša, jačati crnogororski identitet, ako država nije počela da primjenjuje ono što joj omogućava zakon - kažnavanje onih koji se igraju sa njenim simbolima.

"Đe je prag naše tolerancije? Crna Gora je pokazala ogroman humanitet i toleranciju koja prevazilazi čak najveće stepene tolerancije i humanizma prema počinicima djela, pa se čak čovjek mora pitati da li to sama država Crna Gora pušta i dozvoljava da budu gaženi njeni simboli. Nije sankcija nešto čemu treba težiti, ali je nešto što se mora primjenivati, jer sve što je nekažnjeno se ponavlja", kaže Cimeša.

Uz to, veliki problem je, kaže istoričar Novak Adžić i mentalitet.

"U Crnoj Gori imamo veliki problem da značajan dio građana Crnu Goru ne doživljava kao svoju državu i da bi najradije željeli da ona ne postoji kao nezavisna država, kao eksponenti politike koja se ne vodi u Crnoj Gori, ali isto tako po meni se crnogorski identitet ne može silom utjerivati. Pustimo ljude neka definišu i izražavaju se kako god hoće, da sebe profilišu, ali ne na štetu drugih", kaže Adžić.

I zato, zaključuju sagovornici TVCG, crnogorski identitet treba graditi na modernoj osnovi slobodnih pojedinaca , koji znaju da cijene zemlju u kojoj žive, izbjegavajući pri tom opasne zamke kolektivizma koji lako može da se pretvori u netrpeljivosti.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније