Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

22. 08. 2019. 09:47   >>  10:20 14

INSTITUCIJA OMBUDSMANA

"Ukloniti grafite, procesuirati vandale"

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore saopštila je da izražava najstrožiju osudu zbog skrnavljenja episkopskog dvora Eparhije ostroško - nikšićke Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) u Nikšiću i očekuje da će počinilac, ili više njih, vandalskog čina biti brzo otkriveni i efikasno procesuirani.

"I ovom prilikom ukazujemo da je neprihvatljiv bilo koji čin kojim se vrijeđaju ili na drugi način uznemiravaju osjećanja vjernika, negira i/ili ugrožava vjerska pripadnost. Taj, kao i ostali incidenti u kojima se ispisivanjem grafita i parola ili u svim sličnim neprimjerenim reakcijama, izražava rasna, vjerska i nacionalna netrpeljivost, opominju nas da je potrebno više raditi na snaženju vrijednosti tolerancije i poštovanja vjerskih sloboda i osjećanja", poručili su iz institucije Ombudsmana.

Kako su kazali, osim efikasnih istraga i procesiranja vandala, utvakvim situacijama važno je i pravaovremeno otklanjanje grafita, jer se time otklanja i dilema o opredijeljenosti i posvećenosti zajednice da osudi i sankcioniše ovakve ispade.

"Institucija Zaštitnika, kada god je u saznanju za ovakve i slične incidente, reagovala je i reagovaće sa istom porukom osude i apela prema javnosti o nužnosti i važnosti poštovanja prava i sloboda pripadnika svih konfesija kao i uvažavanja različitih stavova, mišljenja i osjećanja, u cilju očuvanja međuvjerskog i nacionalnog sklada i suživota – što je oduvijek bila jedna od temeljnih vrijednosti i karakteristika naše države", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније