Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

22. 08. 2019. 07:27 >> 17:32

AGENCIJE ZA NEKRETNINE

Stanovi skuplji, potražnja raste

Kvadrat stana u novogradnji od početka godine skuplji je skoro 18 odsto, pokazuju podaci Monstata. U agencijama za nekretnine kažu da je skok cijena, na jugu i u Glavnom gradu, uslovila povećana ponuda luksuznih stanova, ali i veliko interesovanje stranaca. Očekivanje je da će cijene nekretnina rasti i u narednom periodu.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Glavnom gardu, prema podacima Monstata je nešto viša od 1200 eura. Da su cijene u Podgorici veće, ali i da je ponuda raznovrsnija, kažu i u agecijama za nekretnine.

“I naš je utisak takav da je došlo do porasta cijena u Podgorici u količini, možda negdje oko 10 posto”, kazala je iz agencije za nekretnine Milena Damjanović.

Zanimljivo je da se stanovi u Glavnom gradu kupuju za iznajmljivanje, a svega 10- tak odsto za stanovanje.

“Većina kupaca su naši ljudi. 99 odsto kupaca su ljudi koji žele da investiraju neki novac da bi imali povrat od te zakupovine, takođe naši gastrabajteri koji su povezani i ljeti dođu i kupe nešto u CG, i nekoliko stranaca što iz Turske i drugih zemalja”, kaže Andrijana Mijušković iz druge agencije.

Najskuplji kvadrat stana u novogradnji je i dalje na primorju. Statističari su izračunali da je za kupovinu nekretnine na jugu potrebno iskeširati u prosjeku skoro 1400 eura za kvadrat. No, podaci agenata su nešto drugačiji.

“Što se tiče primorja cijene su porasle od novih projekta koji se nalaze na prvoj liniji mora, tih nekih rezidencijalnih kao što je Porto novi, Luštica, Portomontenegro. Činjenica je da će takvi projekti imati te visoke cijene, ali da će to uzrokovati da će drugi projekti starogradnja, izuzev onih koji su blizu rizorta da neće imati povećanje cijena2, kaže Mijušković.

Za razliku od Podgorice, gdje najviše stanova pazare naši građani, na primorju su za kupovinu nekretnina uglavnom zainteresoavni stranci.

“Što se tiče primorja tu je došlo značajnije do porasta cijena, samim interesovanjem Rusa, Ukrajinaca, Evropljana posebno Francuza. I Turci su zainteresovani kao kupci nekretnina. Oni idu na ekskluzivu ili ono što će oni da grade#, kazala je Damjanović.

Upravo zbog toga agenti za nekretnine očekuju dalji rast cijena stanova u Crnoj Gori.

Prema podacima Monstata u središnjem regionu stan u novogradnji se može kupiti za nešto manje od 700 eura po kvadratu,dok je na sjeveru prosječna cijena kvadratnog metra blizu 900 eura.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније