Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

20. 08. 2019. 20:40   >>  20:41 15

AMFILOHIJE

"Laž je da ću biti crnogorski patrijarh"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da ne postoji bilo kakva mogućnost da bude na čelu Crnogorske pravoslavne crkve.

Mitropolit Amfilohije je, u intervjuu za Radio televiziju Srbije (RTS), rekao da ima svog patrijarha Irineja, kojeg jedino i priznaje za svog patrijarha, kao i da bi nešto drugo bilo samo ako bi "izgubio svijest, savjest i pamet".

"Novi patrijarh (smijeh)? To je apsolutna laž. To su laži koje se šire iz krugova iz Crne Gore, a bojim se i iz Srbije se takve laži pronose. Ja imam patrijarha moga, pošto sam bio jedan od kandidata, ja sam predao patrijarhu Irineju u svoje vreme u Saboru patrijarško dostojanstvo, jer sam zamjenjivao patrijarha Pavla i Bog mi je svjedok što sam srećan do dana današnjeg, da me mimiošla ta čaša, da bih ostao ovdje. I radujem se Bogu što imam patrijarha Irineja, našeg Čačanina, to je moj patrijarh jedini koga ja priznajem i do sada i dok sam ja živ, i dok je on živ", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski .

Na pitanje da bi Zakonom o slobodi vjeroispovijesti manastiri Morača, Đurđevi stupovi, Petrova crkva mogli da postanu vlasništvo države Crne Gore, kazao da se ogromna većina naroda odupire tom predlogu zakona, te da je 100.000 ljudi potpisalo peticiju tražeći da se taj zakon ne primjenjuje.

"Oni, recimo, mogu da traže crkve, po tom njihovom principu, koje su građene za vrijeme kralja Nikole, ali šta će manastirima Morača, Savina, Ostrogom, Ostrog je bio sjedište Zahumsko-hercegovačke mitropolije za vrijeme Svetog Vasilija, šta ćemo sa tim, ako se uzme princip države ili nacije, ako je neko Srbin, onda je Sveti Vasilije Ostroški iz Hercegovine", naveo je mitropolit Amfilohije.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније