Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

20. 08. 2019. 06:32   >>  06:33 2

TROŠKOVI

Priprema za školu udar na porodični budžet

Početak školske godine i opremanje djece za školu dodatni je teret za porodični budžet skoro svakog domaćinstva.

 

Iako je većina opština u Crnoj Gori obezbijedila besplatne udžbenike za prvake da bi bili opremljeni za školu, ne računajući garderobu, roditelji moraju izdvojiti minimum 50 eura, koliko im treba za jeftiniji ranac, pernicu i sveske.

Naravno, cijene rančeva idu i do 90 eura, pa u zavisnosti od prohtjeva, priprema za školu prvaka može biti i znatno skuplja.

Distribucija udžbenika za osnovnu i srednju školu u crnogorskim knjižarama počela je juče, a u prodaji će, kazali su Dnevnim novinama u podgoričkim knjižarama, biti najkasnije od 26. avgusta.

Cijene kompleta udžbenika niže su za 3,30 eura, jer se, kako su ranije kazali DN iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS), ove godine ne prodaje link za muzičku kulturu.

Izuzetak je, objasnili su iz ZUNS-a, komplet za sedmi razred, jer je dodat jedan naslov.

Cijene kompleta udžbenika za osnovnu školu kreću se od 39,80 koliko košta za I razred do 94,20 eura, koliko treba izdvojiti za komplet knjiga za sedmi razred koji je i najskuplji.

Za gimnazijalce komplet udžbenika košta od 50,50, za maturante do 106,80 eura, koliko treba izdojiti za komplet za prvi razred.

Iz podgoričkih knjižara poručuju da su dobro opremljeni rancima, sveskama i ostalim školskim priborom po pristupačnim cijenama, uz mogućnost plaćanja na rate.

REZERVACIJE POČELE JOŠ U JUNU

"Većina roditelja je rezervisala komplete za djecu još u junu. Kada knjige stignu obavijestićemo ih i oni će moći da dođu i da ih preuzmu", kazali su u knjižarama i objasnili da ne treba da brinu oni koji nisu rezervisali komplet, jer ni oni neće ostati bez knjiga.

Za sve kupce, kažu, daju mogućnost plaćanja na više rata.

"Rezervacijom kompleta olakšavamo roditeljima jer ne moraju da dolaze i čekaju u redu. Njihov komplet ih svakako čeka, a mi imamo u radnjama manje gužve", objasnili su prodavci.

Cijene svesaka, zavisno od formata, malog ili velikog, i poveza, mekog ili tvrdog, kreću se od 0,20 eura do 2,40, za pernicu, zavisno od brenda, treba izdvojiti od 14,99 do 30 eura, a za ranac od 20 do 86,70 eura.

Za roditelje sa više djece, kojima je kupovina novih knjiga prevelik teret za kućni budžet, na raspolaganju su polovne knjige koje se mogu kupiti na podgoričkim ulicama, ali i na društvenim mrežama. Cijene se kreću od euro za knjigu do 15 eura pa naviše za komplet.

"Cijena zavisi od toga koliko je knjiga očuvana. Očuvanije su skuplje od onih koje su pohabane", objasnila je za DN Jovana, koja prodajom svojih starih očuvanih knjiga želi da olakša roditeljima nabavku novih.

Na uglu Ulice slobode i Hercegovačke tradicionalno polovne udžbenike prodaju stariji uglavnom preprodavci koji su od djece kupili komplete, kod kojih za jednu knjigu treba izdvojiti od 1,5 do dva eura.

Polovne knjige se prodaju i na facebooku.

"Prodala sam komplete knjiga za peti, sedmi i deveti razred, da bih olakšala nabavku onih koji su djeci sad potrebna. Iako sam ih skuplje cijenila spuštila sam cijenu, jer niko nije bio zainteresovan da za komplet za peti razred da 30 eura. Zato sam ga prodala za 20 eura. Slično je bilo i sa druga dva kompleta", kazala je Gordana R. majka dva osnovca, i od ove godine, jednog srednjoškolca.

Podsjetimo, nastavna godina u Crnoj Gori počeće 2. septembra, a biće završena 12. juna naredne godine, predviđeno je školskim kalendarom za 2019/2020 godinu.

Nastavna godina za učenike završnog razreda, kako su ranije saopštili iz Ministarstva prosvjete, biće završena 20. maja. J.V.Đ.



Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније