Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

19. 08. 2019. 14:15   >>  14:27 1

CGO

Nova urgencija Savjetu ASK-a

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je uputio novu urgenciju novom sastavu Savjeta ASK-a kako bi dobili precizne informacije o ishodu Inicijative za pokretanje postupka protiv poslanika, koji nijesu prijavili tačne i potpune podatke u izvještajima o prihodima i imovini javnog funkcionera za 2017. koju je CGO podnio u maju prošle godine.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je novu urgenciju Savjetu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) kako bi dobili informacije o ishodu Inicijative za pokretanje postupka protiv poslanika koji nijesu prijavili tačne podatke u izvještajima o prihodima i imovini za 2017.godinu.

Iz CGO su saopštili da su 14. maja prošle godine podnijeli Inicijativu tražeći od ASK-a utvrđivanje odgovornosti i pokretanje prekršajnog postupka protiv 25 poslanika Skupštine koji nijesu prijavili podatke u izvještajima o prihodima i imovini shodno Zakonu o sprječavanju korupcije.

To se, kako se navodi, direktno odnosi na varijabilu koju su poslanici dobili u decembru 2017.

Iz CGO-a su kazali da su ustanovili da su 24 tadašnja poslanika Skupštine kršili Zakon o sprječavanju korupcije i jedan raniji poslanik koji je u periodu podnošenja Inicijative postao predsjednik opštine.

„Ni nakon godinu i tri mjeseca i niza urgencija i zahtjeva, CGO nije dobio od ASK-a konačne i precizne informacije. Samo smo uspjeli saznati da su pokrenuti postupci protiv osam poslanika na osnovu Inicijative CGO-a, ali nismo dobili ni njihova imena niti što je bio rezultat pokrenutih postupaka“, kazali su iz CGO-a.

Kako su naveli, iz ASK-a su im objasnili da nijesu pokrenuli postupke protiv ostalih 17 poslanika, jer su provjerili i konstatovali da je devet njih dopunilo izvještaj, dok se u izvještajima ostalih poslanika nalaze mala odstupanja u prihodima.

Iz ASK-a su CGO objasnili da su odstupanja od prihoda "posledica obračuna kriznog poreza na dohodak fizičkih lica u izvještajima Poreske uprave".

Kako su kazali, CGO nije dobio ni imena poslanika po ovim kategorijama, niti objašnjenje kako je moguće da su pojedini poslanici mogli dopunjavati izvještaj nakon roka za njegovo podnošenje i koji je bio nepotpun i netačan.

„Zakon o sprječavanju korupcije ne prepoznaje mala odstupanja u prihodima, a CGO želi da vjeruje da novi Savjet ASK-a, iako izabran samo glasovima vladajuće većine, neće imati ograničenje koje takav izbor nosi i da će doprinijeti da se konačno ova Inicijativa do kraja procesuira“, kazali su iz CGO-a.

Kako su naveli, oni žele da vjeruju da novi sastav Savjeta ASK-a neće imati selektivan pristup prema javnim funkcionerima, i da će u konkretnom slučaju naći mehanizam da isprati da se ova inicijativa zakonito obradi.

Crnoj Gori, kako su objasnili, trebaju jake antikoruptivne institucije koje zakon primjenjuju neselektivno u okviru svojih ovlašćenja i koje nisu pod neprimjerenim političkim uticajem.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније