Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

18. 08. 2019. 08:00   >>  08:04 1

GODIŠNJE 80 SAGLASNOSTI

Nije bilo zloupotrebe matičnih ćelija

Ministarstvo zdravlja izdalo je oko 80 saglasnosti na godišnjem nivou za uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce novorođenčeta, prenosi Pobjeda.

Postupak čuvanja matičnih ćelija, između ostalog, regulisan je Zakonom o uzimanju i presađivanju ljudskih tkiva i ćelija u svrhu liječenja, koji je donešen u septembru 2015. godine.

Iz Ministarstva ističu da u Crnoj Gori ne postoji bio-banka za čuvanje i skladištenje tkiva i ćelija, ali da je osnovano predstavništvo “Bio Save”, koje je, kako su naveli, dobilo odobrenje Ministarstva da može biti posrednik u procesu čuvanja i distribucije matičnih ćelija prema bio-bankama sa kojima zaključuju ugovor u eurozoni ili drugim državama.

“Nakon zaključivanja ugovora Ministarstvo zdravlja izdaje saglasnost predstavništvu za posredovanje u uvozu i izvozu matičnih ćelija, cijeneći uslove strana ugovornica u dijelu koje su u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore iz ove oblasti”, kazali su iz ovog resora.

Matične ćelije iz pupčanika vrpce iz krvi novorođene bebe, kako pojašnjavaju, uzimaju se u Kliničkom centru Crne Gore ili opštoj bolnici na odjeljenjima ginekologije i akušerstva odmah nakon porođaja.

"Postupak se sprovodi u skladu sa Zakonom, na lični zahtjev bračnog para koji očekuje bebu ili porodilje koji se dostavlja predstavništvu u Podgorici i sa neophodnom dokumentacijom u originalu ili ovjerenu kod suda ili notara, dostavlja Ministarstvu na saglasnost. Postupak davanja i presađivanja tkiva i ćelija se vrši primjenom načela: pristanka, odnosno saglasnosti davaoca i primaoca, davanja u cilju liječenja, nekomercijalnog davanja i anonimnosti davaoca i primaoca”, navode iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније