Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

17. 08. 2019. 14:25 >> 14:25

NIKOLIĆ PORUČIO

U svakom gradu poraz prostornog planiranja

Gotovo svaki grad u Crnoj Gori ima neki primjer uniženja profesije koja se zove prostorno planiranje, saopštio je Predrag Nikolić iz Građanskog pokreta URA.

Kaže da Cetinje u tome prednjači, jer o žičari Kotor – Njeguši slušaju generacije građana cijelog svog života.

“Fabrika čokolade nikako da nas zasladi dok Marina Abramović želi Cetinju da pokloni gledanje direktno u oči u bivšem Obodu, ali nema vode iz vodovoda tamo ni za suze”, saopštava Nikolić.

Kaže i da država “ispušta” petlje auto puta i da građani plaćaju naknadne radove.

“Resorno ministarstvo mora da zadire u ingerencije drugih jer je održivi razvoj apsolutno karika koja sve veže. Od urbanizma do ostanka djece i stučnjaka u ovoj zemlji. Šta je MORT sada? Očigledno samo skraćenica. I nešto više od skraćenice ako se obuhvate procenti ugrađivanja. Institucije se ne bave u Crnoj Gori svojim poslom. One rade za moćnike. Jedan hirurg je u Podgorici potpisao toliko izmjena i dopuna DUP-ova da smo ostali bez zelenih površina, igrališta itd. Ono što je ostalo je poraz urbanog planiranja grada i talog profesije koji je to sproveo”, ukazuje Nikolić.

Nikolić pominje i objekat za potrebe Vlade CG pored Rektorata Univerziteta koji, kako ističe, “u konstrukciji zjapi u grubim radovima godinama, sa već odavno isteklim rokom završetka”.

On pominje i devastiranje prostora sa divjim naseljima od Park šume Zagorič do Dobrih voda kod Bara.

“Ozbiljan sistem napravi studiju. Napravi projekat. Zatvori finansijku konstrukciju i završava u roku planirane javne radove. Ozbiljan sistem planira i upravlja prostorom. Ozbiljan sistem od solane u Ulcinju dobija so još bjelju od one iz Stona ili sa Paga. Ozbiljan sistem ne ruši pola planine da dođe do rijeke koju spakuje u cijevi. Ozbiljan sistem razvija zajednicu, čuva one koji mogu da je podignu na veći nivo, a resurse ostavlja u nasljedstvo djeci i svima koji poslije nas dolaze”, ističe Nikolić.

Ističe i da će Crna Gora da napusti samu sebe, jer to više neće biti ona.

"Pet nacionalnih parkova ove zemlje, na ovako malom prostoru je pet zvijezda za dolazak ljudi sa pet kontinenata upravo u Crnu Goru. Ništa što je čovjek stvorio nije impresivno kao ono što je priroda iznijela. Takav dar od prostora koji je nama dat moramo da sredimo kao ekološku državu. Na to nas i Ustav obavezuje”, zaključuje Nikolić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније