Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

17. 08. 2019. 07:59   >>  09:43

DO KONAČNIH PRESUDA

U depou Višeg suda 3,5 tona droge

U depou Višeg suda u Podgorici nalazi se oko tri i po tone droge oduzete tokom vođenja krivičnih postupaka, saopštila je za Pobjedu savjetnica za odnose sa javnošću ovog suda Aida Muzurović.

Ona pojašnjava da su u pitanju narkotici oduzeti u više policijskih akcija, a koji se do okončanja pravosnažnosti presude drže u ovim skladištima, nakon čega se uništavaju. U depou su različite vrste zaplijenjene droge, najviše je marihuane i skanka.

Nakon što se završi vještačenje vrste i količine droge u Forenzičkom centru u Danilovgradu, ona se dostavlja Višem državnom tužilaštvu i uredno skladišti u posebnu prostoriju koja je opremljena sefom i vitrinama koje su, iz bezbjednosnih razloga, zaključane.

Nakon podizanja optužnice u predmetima protiv okrivljenih za šverc droge, zaplijenjeni narkotici se iz zgrade tužilaštva prenose u skladište Višeg suda gdje se čuvaju do okončanja postupka i pravosnažnosti presude.

Prostor u kojem se oduzeta droga skladišti svakodnevno se kontroliše i strogo je zabranjen ulaz osobama koje za to nemaju ovlašćenje.

Zakon pruža mogućnost da organ koji vodi postupak odluči da se i prije pravosnažnosti presude uništi droga koje se zbog svojih svojstava ne može skladištiti duže vrijeme. Uništavanje narkotika obavlja se pod nadzorom komisije koja je formirana za tu svrhu, a nakon što se uzorci droga prethodno zaštite.

Ipak, u većini slučajeva zaplijenjena droga se uništava nakon što se za to steknu uslovi, odnosno nakon što presude postanu pravosnažne.

Procedura uništavanja droga nalaže da se obrazuje komisija za uništavanje droge nakon što se dobiju dozvole od Ministarstva zdravlja Odjeljenja za droge, Agencije za zaštitu životne sredine.

Droga se uništava u prosjeku jednom tokom dvije godine, u zavisnosti od količine oduzete droge na osnovu pravosnažnih presuda tokom godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније