Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 08. 2019. 07:33   >>  08:56 4

MODERNIZACIJA RTCG

Uskoro HD slika i kristalni stereo zvuk

Oprema kojom Radio-televizija Crne Gore (RTCG) proizvodi program, a koja je najvećim dijelom nabavljena 80-ih godina prošlog vijeka, uskoro će otići u istoriju, jer će biti zamijenja tehnikom koju koriste najsavremenije medijske kuće u Evropi i svijetu.

Nakon što bude završen projekat modernizacije tehnoloških kapaciteta, Nacionalni javni servis Crne Gore biće u korak sa najmodernijim emiterima iz regiona i Evrope.

Sve to će gledaocima omogućiti praćenje naših programa u visokoj rezoluciji televizijske slike, i kristalnom stereo zvuku na radiju i televiziji.

Rukovodilac Tehnike RTCG Dejan Vujović za Portal Javnog servisa kaže da ekipe stručnjaka vrijedno rade, kako bi projekat modernizacije bio završen do novembra, kada naša kuča obilježava veliki jubilej - 55 godina Televizije i 75 godina Radija.

"U RTCG je u toku realizacija projekta modernizacije tehnoloških kapaciteta. Jednostavnije rečeno, ovim projektom se sva radijska i televizijska oprema koju RTCG trenutno koristi, a koja je najvećim dijelom nabavljena ’80 godina prošlog vijeka mijenja opremom posljednje generacije. Projektom se realizuje i adaptairanje prostora u zgradi RTCG koji će služiti za smještanje nove opreme, tzv. mašinskih, odnosno data soba", rekao je Vujović, napominjući da je prva faza projekta okončana ranije tokom prošle godine.

Riječ je o, kako je rekao, isporuci novih reportažnih, odnosno terenskih produkcionih vozila, a svi su resursi upošljeni u punom kapacitetu, radeći najveće sportske, ali i ostale prenose, shodno programskim potrebama i planovima.

"U ovom trenutku je završen najveći dio poslova oko adaptacije prostora mašinskih soba. Okončanje tog dijela posla je bio preduslov za početak instalacije radijske i televizijske opreme. Stotine kilometara kablova, nosača različitih vrsta signala se postavlja duž čitave zgrade i povezuje različite uređaje u funkcionalne cjeline. Sistem koji se instalira baziran je na najmodernijim rješenjima koji se u najvećoj mjeri oslanjaju na IP optičku i električnu infrastrukturu. To će omogućiti i lakši prelaz na nove tehnologije u budućnosti. Po okončanju instalacije RTCG će biti jedan od najmodernije opremljenih RTV sistema u Evropi. Takav položaj nam omogućava činjenica da se kompletan sistem mijenja novim, što nije uobičajena praksa", rekao je Vujović.

Gledaoci Javnog servisa periodično imaju priliku da određene sadržaje gledaju u HD rezoluciji.

"U ovom trenutku TVCG periodično emituje HD signal na svom Drugom kanalu, posredstvom kablovskih opertera, onih događaja koje proizvodimo novim reportažnim kolima ili onih svjetskih događaja koje primamo putem satelitskih veza. Plan je da od 27. novembra počnemo sa emitovanjem svih kanala sa novog sistema. Svi televizijski kanali će se proizvoditi i emitovati u HD rezoluciji, a svi radijski kanali iz novog, digitalnog audio sistema koji će ponuditi vrhunski zvuk", rekao je Vujović.

Da bi sve to bilo moguće, neophodno je pripremiti i obučiti ljude, obaviti proces proba, kako bi van programa simulirali rad u novom okruženju.

"Obuka je od velike važnosti za pravilno savladavanje novog sistema i već su započeta predavanja za određene segmente. Tehnologija koju RTCG trenutno koristi gotovo da nema dodirnih tačaka sa tehnologijom koja se instalira u okviru novog sistema,. Za nekog ko se bavi tehnologijom biće jasno šta znači skok sa sistema relejne tehnike na sistem virtuelizovanih resursa", pojasnio je Vujović.

Tehnološki gledano, kako je rekao, sve to možemo porediti sa prelaskom sušanja muzike sa vinil/gramofonskih ploča i audio kaseta na neki od nelinearnih streaming servisa koji mladi danas koriste, poput YouTube, Deezer ili slično.

"Zbog svega toga, taj proces obuke će biti opsežan i zahtjevan za zaposlene jer je potrebno usvojiti veliku količinu novih znanja. Taj proces se neće zaustaviti 27. novembra već će kontunuirano trajati. Obuke su već započete na nekim od kompleksnijih sistema, poput sistema za pripremanje i emitovanje informativnog programa na radiju i televiziji, kao i preipremu informacija za portal. Obuka je naporna jer uključuje znatno kompleksniji sistem, i monogo više alata za rad", rekao je Vujović.

On je rekao i da su očekivanja da novi alati pomognu i olakšaju svakodnevni rad uposlenima, i povećaju njihovu brzinu i produktivnost.

RTCG će, kako je rekao, postavljanjem moderne LED rasvjete koja troši značajno manje električne energije i ne generiše nepoželjnu toplotu, poput tradicionalnih rasvjetnih tijela, moći da napravi značajne godišnje uštede u potrošnji električne energije.

"Instalacijom virtuelnog studija doći će i do ušteda u nabavci materijala neophodnih za izradu scenografija. Osim ušteda značajno će se povećati efikasnost proizvodnje programa zbog jednostavnosti upotrebe tih resursa i lakih priprema između emisija u virtuelnom studiju", kazao je Vujović.

Igor PEJOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније