Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

16. 08. 2019. 15:40   >>  20:32 114

KRIVIČNA MCP-U I GEORGIEVU

Za Džomića prijava CP nema težinu

Crnogorski pokret podnio je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i pjevača Vlada Georgieva. Iz Mitropolije crnogorsko primorske, kažu za TVCG da je riječ o jednoj u nizu prijava tog pokreta protiv Mitropolije, koja u pravnom smislu nema težinu.

 

Kako CP navodi, prijavu su podnijeli zbog krivičnih djela protiv ustavnoga uređenja i bezbijednosti Crne Gore i krivičnoga djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Za koordninatora Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Velibora Džomića prijava nema težinu.

„I ovu novu, ko zna koju po redu krivičnu prijavu ocjenjujem kao „mlaćenje prazne slame“, a ono što je jako važno, dakle, da se šalje jedna vrlo loša poruka i da ta organizacija sebe više predstavlja kao nekakav prijeki plemenski  sud, nego kao jednu nevladinu organizaciju“, kazao je Džomić.

Podsjetimo na manifestaciji "Trg od ćirilice" u Herceg Novome, a tokom koncerta "Za naše Kosovo i Metohiju" Georgijev je pjevao "Tamo daleko" i “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”.

“Na koncertu su se istupima govornika, podržanih organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vrijeđali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje. Izvodile su se pjesme "Tamo daleko" i "Crna Gora i Srbija to je jedna familija", koje su osobenom interpretacijom pjevača Vlada Georgijeva, mijenjanjem određenih riječi, sugerisale da su djelovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji”, poručuju iz CP.

 

Kažu da je poznato da je Vlado Georgiev, izvodeći pjesmu "Tamo daleko" po Srbiji, pjevao stihove "Tamo daleko daleko, daleko kraj mora, tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija".

“Ovaj put je pjevajući o Srbiji "kraj mora", jasno, u pregrijanoj nacionalističkoj atmosferi, asocirao na navedene stihove u kojima se Herceg Novi smješta u Srbiju, jer se u originalnom tekstu pjesme kaže «daleko od mora«”, stoji u saopštenju CP.

Naknadni pokušaji da se, kako poručuju iz CP, relativizuje odgovronosti samo su pokušaj da se prikrije jasna namjera izazivanja nacionalističke euforije.

“Posebno što se u publici nalazio veći broj turista iz Srbije i imajući u vidu da se Herceg Novi u Srbiji predstavlja kao »srpski grad«”, poručuju iz CP.
    
Očekuju da će Tužilaštvo postupiti po njihovoj prijavi.

“Iako nam iskustvo govori da se tužilaštvo namjerno ograđuje od postupanja po krivičnim prijavama protiv MCP, što je dovelo do toga da se MCP još više ponaša ne obazirući se na zakone Crne Gore, nastavljajući da svojim ponašanjem vrijeđa pripadnike crnogorske i drugih nacija, vjernike CPC, inovjernike i ateiste, prepravlja crnogorsku baštinu, gradi bez dozvole, poziva svoju pastvu na fizičko nasilje i suprostavljanje državnim organima”, navode u Crnogorskom pokretu.

Sve to, kako ističu za posljedicu ima osjećaja nekažnjivosti i osionosti kod SPC.

“Toliko su se osilili, zbog nečinjenja pravosuđa, da su počeli da izdvajaju djelove Crne Gore iz Crne Gore”, navode u CP.

Pozivaju državne organe da, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pokrenu reformu pravosuđa, jer je, kako ističu, neprihvatljivo da u pravosuđu rade ljudi koji dijele stavove MCP.

“Ne postoji drugo objašnjenje zašto ne dozvoljavaju da se sudski utvrdi postoji li odgovrnost za ikrimisana djela za koja smo podnijeli prijave. Navešćemo samo, kao očigledan primjer, skrnavljenje kulturne baštine, koje je više nego jasno KZ opisano kao krivično djelo za koje je zaprećena i dugogodišnja zatvorska kazna.Vjerujemo da ne moramo nikoga ubjeđivati da su odgovrna lica u eparhijama SPC u Crnoj Gori to nedjelo učinili nebrojeno puta”, zaključuje se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Podsjetimo prijavu je najavilo i Ministarstvo kulture.


    
    
    
    
    
    

Пратите нас на

Коментари114

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније