Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

14. 08. 2019. 14:37 >> 14:36

IZMJENE U ZAKONU

Ukida se dopunsko zdravstveno osiguranje

U Crnoj Gori će biti ukinuto dopunsko zdravstveno osiguranje, predviđeno je izmjenama Zakona, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Navodi se da je primjena Zakona o zdravstvenom osiguranju iz 2016. godine, sa izmjenama iz 2017. i 2018. godine pokazala određene probleme i nejasnoće.

"Analizom opravdanosti sprovođenja i ostvarivanja prava iz dopunskog zdravstvenog osiguranja, koju je uradilo Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje i Agencijom za nadzor osiguranja, utvrđena je opravdanost ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja", kaže se u obrazloženju.

Vlada Crne Gore je ovu analizu usvojila i donijela zaključak da se pristupi izmjenama i dopunama važećeg Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim treba ukinuti ovaj vid osiguranja.

Kako se navodi, ukazala se potreba zakonskog propisivanja učešća osiguranika u troškovima korišćenja zdravstvene zaštite (participacija), koja se u praksi već i primjenjuje, na osnovu Odluke o učešću osiguranika u troškovima korišćenja zdravstvene zaštite.

Početak sprovođenja ovog oblika osiguranja je dva puta odlagan i još nije uveden.

"Zakonom o zdravstvenom osiguranju iz 2016. godine propisano je da se na dopunsko zdravstveno osiguranje mogu osigurati lica koja su osigurana u obaveznom zdravstvenom osiguranju i to za iznos 20 odsto cijene zdravstvene usluge, dok 80 odsto cijene zdravstvene usluge pokriva obavezno zdravstveno osiguranje", kaže se u obrazloženju.

Ako se osiguranik ne osigura u dopunskom zdravstvenom osiguranju u obavezi je da plati razliku do punog iznosa cijene zdravstvene usluge, po ispostavljenom računu zdravstvene ustanove, a najviše u visini dvije prosječne neto zarade u Crnoj Gori.

Uvođenje dopunskog zdravstvenog osiguranja podrazumijeva obezbjeđivanje određenih preduslova, u organizacionom, kadrovskom, tehničkom i prostornom smislu, uz adekvatno obezbjeđivanje informatičke podrške.

"Pored navedenog, 72,19 odsto osiguranika su oslobođeni plaćanja doplate za zdravstvene usluge, pa ne ulaze u dopunsko zdravstveno osiguranje, dok su 27,81 odsto osiguranika potencijalni osiguranici dopunskog zdravstvenog osiguranja, što je približno jednako broju zaposlenih nosilaca osiguranja, kojih je 27,71 odsto", kaže se u obrazloženju.

Zaključuje se da je uvođenje dopunskog zdravstvenog osiguranja finansijski neisplativo, a izazvalo bi, kako se navodi, i određenu neprihvatljivost od građana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније