Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

14. 08. 2019. 07:00 >> 07:10
4

UDRUŽENJE RODITELJI

Udžbenici da budu besplatni za sve đake

Prodaja udžbenika za predstojeću školsku godinu počeće 26. avgusta, a cijene će, s izuzetkom sedmog razreda, biti oko tri eura niže u odnosu na prethodnu godinu. Iz udruženja "Roditelji" ocjenjuju da kupovina udžbenika predstavlja veliki udar na kućni budžet, te da bi trebalo razmisliti o tome da udžbenici budu besplatni za sve učenike, u svim opštinama.

Najmanje novca za udžbenike ove godine treba da izdvoje roditelji prvaka, nešto manje od 40 eura, dok su tradicionalno najskuplji udžbenici za sedmi razred i komplet košta oko 94 eura.

Više od 90 eura koštaju i udžbenici za osmi razred, za deveti pet eura manje, za peti i šesti razred oko 64, odnosno 65 eura, za četvrti oko 56, a za drugi i treći razred 47 i po, odnosno 44 i po eura.

Kada je riječ o gimnaziji, komplet udžbenika za prvi razred je više od 100 eura. Duplo manje su udžbenici za četvrti, dok su za drugi i treći razred oko 88 eura.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva kažu da su cijene kompleta udžbenika, s izuzetkom sedmog razreda, manje za oko tri eura u odnosu na prošlu godinu.

“Cijene udžbeničkih kompleta smanjene su za iznos linka koji je pratio udžbenik za Muzičku kulturu i koji se od ove godine ne prodaje. Imamo izuzetak s kompletom udžbenika za sedmi razred, gdje je dodat jedan novi naslov, a to je radna sveska iz Istorije, tako da je cijena ovog kompleta ostala na prošlogodišnjem nivou”, kažu u Zavodu za udžbenike.

Osim radne sveske iz Istorije, Zavod je pripremio i nove udžbenike i radne sveske iz Biologije za sedmi, osmi i deveti razred, kao i udžbenik i zbirku zadataka iz Fizike za prvi razred gimnazije.

U udruženju Roditelji smatraju da su cijene udžbenika visoke.

“Veliki je to udar na kućni budžet svakog septembra. Tačno je da su to naša djeca i da smo se mi odlučili da ih imamo i naša je obaveza da se o njima staramo, ali, ako ništa drugo, barem ugledajući se na neke zemlje, ne samo iz okruženja nego i šire, bilo bi dobro razmisliti da udžbenici budu besplatni za sve đake, u svim opštinama”, poručuje Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji.

Besplatne udžbenike za sve osnovce do sada su najavile opštine Žabljak, Šavnik, Plužine i Budva.

U Nikšiću će besplatne udžbenike dobiti prvaci, a u Tivtu i Kotoru đaci prva tri, odnosno prvih pet razreda osnovnih škola. Udruženje Roditelji organizovalo je akciju prikupljanja knjiga, pribora i odjece za djecu iz socijalno ugroženih porodica, dok će Zavod i ove godine za članove sindikalnih organizacija omogućiti kupovinu udžbenika na rate.

“Akcija je počela 01. avgusta i trajaće tokom cijelog mjeseca. Imaćemo završni događaj, o čemu ćemo javnost naknadno obavijestiti. Svi oni koji žele da doniraju mogu da nam se jave, prikupljanje nije samo u Podgorici nego i u Nikšiću”, poručuje Mihailović.

Kupci udžbeničkih kompleta će dobiti na poklon jednu pripadajuću lektiru, dok oni koji budu kupovali pojedinačne naslove i školski pribor, a čiji račun bude veći od 50 eura, će dobiti na poklon dvije sveske iz naše edicije "Naše sveske".

Distribucija udžbenika knjižarama počeće 19. avgusta, a prodaja sedam dana kasnije.

Bojana Baranin, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније