Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

13. 08. 2019. 16:58 >> 16:58
5

PODNIJETA PRIJAVA

Ubijene rode sa Mareze, ptići ostali bez roditelja

Dvije odrasle jedinke roda, koje su sa tri ptića gnijezdile na Marezi, ubijene su juče, saopštio je Portalu RTCG Bojan Zeković iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica. CZIP je podnio prijavu protiv NN lica zbog ubistva ptica.

 

Rode su bile novi stanovnici Mareze, gdje su boravile od početka ljeta. Izvor CZIP-a potvrdio je sumnje da su ubjene iz hira.

"Danas smo izgubili pola gnijezdeće populacije bijelih roda u Crnoj Gori. Po dojavama i svim saznanjima opravdali smo sumnje da je par ubijen. Mi smo posmatrali male ptice sa kojima su obično starije, međutim one se nijesu pojavljivale ni sinoć, ni jutros", kazao je Zeković za Portal RTCG.

On je naglasio da su sada tri male rode ostale same bez roditelja i da su prepuštene prirodi. 

"Dvije mlade ptice su poletjele, jedna je ostala u gnijezdu, tako da je za sada neizvjesno kako će se one prilagoditi, s obzirom na to da je trebalo da još budu uz roditelje. Morale su brzo da odrastu i pred njima je neka neizvjesna budućnost", kaže Zeković.

Ova vrsta ptica je u Crnoj Gori zaštićena od 1981.

"To su jedine rode pored onih u Polimskoj ulici u Beranama koje su se gnijezdile u Crnoj Gori, uprkos njihovoj ljepoti i harizmi, stradale su od ljudske ruke", zaključio je Zeković za naš Portal. 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније