Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 08. 2019. 17:23   >>  17:25

RADIONICE NA CETINJU

Mladi imaju potrebu da se čuje njihov glas

Zapošljavanje, informisanje i više programa, samo su neke od potreba mladih kako na Cetinju tako i u Crnoj Gori, poručeno je sa obilježavanja Međunarodnog dana mladih na Dvorskom trgu u Prijestonici koje su organizovali NVO Građanski Kreativni centar sa Cetinja, NVO Prima, Unija srednjoškolaca Crne Gore, Juventas i Centar za omladinsku edukaciju iz Podgorice, te Omladinski klub iz Budve, koji su za mlade pripremili više aktivnosti i radionica.

Sedamnaestogodišnja Bojana Ivanović sa Cetinja, koja već nekoliko godina učestvuje u različitim projektima za mlade ,kao koordinatorka NVO Građanski Kreativni centar sa Cetinja kaže da mladi imaju potrebu da budu više primijećeni i da se čuje njihov glas.

"Manjak je aktivnosti gdje mladi mogu slobodno da iskažu svoje mišljenje posebno kad su u pitanju teme seksualnosti i reproduktivnog zdravlja te zdravih veza i mislim da mladi imaju potrebu i treba im dati priliku da iskaže svoje predrasude i stereotipe", poručila je Ivanović.

Izvršna direktorica NVO Prima Aida Ivanović Perović je mišljenja da mladima treba dati priliku da se više zapošljavaju.

"Potreba broj dva je bolja informisanost, jer često čujemo da odrasli kažu da mladi nijesu nizašta zainteresovani, ali oni bi se više interesovali kad bi tačno znali šta im se to nudi. Čini mi se da je naša odgovornost da nađemo adekvatan model informisanja pa se Prima u tom smislu odlučila za društvene mreže jer nam se čini da su mladi tu najviše prisutni. Onog časa kad mladima približimo informacije imamo skok u broj mladih koji te informacije adekvatno upotrijebe", naglasila je Ivanović Perović.

Omladinska aktivistkinja Katarina Vukadinović koja vodi Omladinski klub iz Budve smatra da veliki broj mladih odlazi iz naše zemlje zbog nesklada obrazovnog sistema i vrijednosti kojima oni teže .

"Tako da nažalost logično je da odlaze i da traže neke bolje prilike, a mi bi trebali da im zajednički pružim šansu da ovdje funkcionišu, rade i stvaraju porodicu", rekla je Vukadinović.

Zainteresovani su danas mogli da na Cetinju dobiju Evropsku omladinsku karticu koju već sada koristi tri i po hiljade mladih iz Crne Gore, uz pokroviteljstvo Ministarstva sporta i mladih. Predstavnik Centra za omladinsku edukaciju Jugoslav Radović naglašava da im je veliko zadovoljstvo što su i Crnu Goru uveli na evropsku mapu.

"Na ovaj način da naši mladi postali su dio od preko sedam miliona onih koji koriste karticu koja nudi različite popuste, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Naši planovi su da sve firme koje daju popuste ponude i mjesta za zapošljavanje kako bi na taj način pomogli da se smanji nezaposlenost", rekao je Radović.

Na Dvorskom trgu organizovane su radionice na temu seksualnosti i reproduktivnog zdravlje, koju je održao Jovan Dašić iz Juventusa. Održana je i radionica pod nazivom “Predrasude i stereotipi” koju su održali predstavnici Unije srednjoškolaca Crne Gore Andrea Mićanović, Danilo Popović i Varja Vukčević i “Zdrave veze” koju je održala psihološkinja Aida Ivanović Perović. Aktivnosti povodom Dana mladih podržala je prijestonica Cetinje, turistička organizacija i FAKT kroz program De fakto razvoj, koji finansira Evropska unija.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније