Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

11. 08. 2019. 15:14   >>  15:20

SNP PORUČUJE

"Da pomognemo mladima, ali i oni sebi"

Mladi zaslužuju kvalitetno obrazovanje, dobre poslove, adekvatne kulturne i druge sadržaje, koji će ih sačuvati od opasnosti koji vrebaju na svakom uglu i proširiti njihove vidike, smatraju iz Socijalističke narodne partije. Samo tada će, kako se navodi u saopštenju, Crna Gora postati srećna zemlja, iz koje se neće bježati, već u kojoj će se ostajati.

 

Analitičarka u Medijskom centru SNP Marija Radinović napominje da se u  svijetu se od 2000. godine dvanaesti avgust obilježava kao Međunarodni dan mladih. Ističe da na probeme mladih nahviše ukazuje istraživanje Centra za građansko obrazovanje čiji podaci pokazuju da čak 50 odsto mladih želi da napusti državu, u uvjerenju da će u inostranstvu imati bolji život.

“Posebno je zabrinjavajuće to što visokoobrazovani prednjače u namjeri da mjesto pod suncem potraže u drugim državama, suočeni sa tužnom istinom da u Crnoj Gori nikada neće moći da ostvare svoje pune potencijale”, navodi se u saopštenju.

Ona navodi das u ključni razlozi loša ekonomska situacija, nemogućnost pronalaženja posla.

“Raširena korupcija, nepotizam i partitokratija, izražena kroz neophodnost uspostavljanja veza sa vladajućim elitama kako bi se došlo do zaposlenja ili ostvarilo bilo šta drugo”, kaže Radinović.

Kaže das u mladi pretežno zaposleni na određeno vrijeme sa punim li nepotpunim radnim vremenom.

“Decenijama se govori i o deprofesionalizaciji rada, što znači da mnogi mladi ljudi ne rade u struci za koju su se školovali, već prihvataju poslove za koje je potreban niži nivo kvalifikacija, koji su, naravno, i znatno manje plaćeni. “

Posebno je poražavajuća činjenica, kaže ona, je to da je većina mladih još uvijek stambeno zavisna od svojih roditelja.

Ona kaže da mladi zaslužuju kvalitetno obrazovanje, dobre poslove, adekvatne kulturne i druge sadržaje, koji će ih sačuvati od opasnosti koji vrebaju na svakom uglu i proširiti njihove vidike.

“Prije svega, zaslužuju da ih saslušamo, razumijemo njihove probleme i potrudimo se da im pružimo jasnu životnu perspektivu. Ali, i oni moraju pomoći sebi. Moraju imati hrabrosti da grade sopstvenu budućnost, bez straha i sa sviješću da su sami odgovorni za svoju i sudbinu svojih najbližih. “

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније